Hagyományok - Kultúra

Ünnepelünk, kezdődik a Ramadán ünnep

İyi bayramlar, azaz kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek! Hogy miért is?

Az előző 30 napban – amibe még beleértendő a mai nap, azaz augusztus 18-a – a muszlim hívők egy része böjtöt tartott. Ez a Ramadán hónap,  vagy ahogy itt hívjuk, Ramazan. A böjt célja minden évben a test és a lélek megtisztulása. A hívők napkeltétől napnyugtáig tartózkodtak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kellett a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést ilyenkor csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak. Mivel a böjt a nap járásától függ, északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak.

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hivők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák, és a ramadáni estéken az esti imát követően taravih imát végeznek, mely nyolc, húsz vagy harminckettő imaszakaszból áll. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A böjt időszaka alatt minden a szokott mederben folyik, az emberek dolgozni vagy iskolába járnak, ugyanúgy elvégzik a hétköznapi teendőiket, mint máskor.

Holnap kezdődik a Ramadán ünnep (más néven Cukor ünnep), ami ünnepélyesen zárja le a böjti időszakot. Igazi családi ünnepről van szó, amikor a családtagok felkeresik egymást és függetlenül attól, hogy ki mennyire vallásos, együtt vannak, ünnepelnek. Az asszonyok hagyományos török édességeket készítenek (pl. baklava), amelyek a vendégvárás alapvető kellékei. Az üzletekben tonnányi cukorkát, csokoládét és édességet árulnak, amiből mindenki tisztességesen bevásárol otthonra. Ez a része a karácsonyi szaloncukor vásárra emlékeztet, rengeteg helyen kilóra lehet cukorkát venni és megannyi édesség reklám fut a TV csatornákon. Az ünnepre való felkészülés során ajándékokat vásárolnak, amely kicsit más, mint nálunk a karácsony. Az emberek főleg maguknak vesznek valamit, egy új ruhát, stb., amit az ünnep ideje alatt viselhetnek. Önder mesélte, hogy gyerekkorában ilyenkor kaptak a gyerekek új cipőt, ami rettenetes nagy boldogságot okozott nekik. A böjti hónap utolsó napjaiban nagytakarítással készítik fel a lakást a vendégfogadásra és az ünneplésre.

Az ünnep első napján a család korán reggel kel. A férfiak elmennek a dzsámiba imádkozni, amely a reggeli imán túl különleges jelentőséggel bír. A dzsámik zsúfolásig tele vannak, mindenki igyekszik legalább ilyenkor, az ünnepi imádságon részt venni. Mindez idő alatt az asszonyok reggelit készítenek otthon, az ablakot pedig szélesre tárják, hogy a jóság szabadon beléphessen a lakásba, a családhoz. Miután a férfiak megérkeznek a dzsámiból, kézcsókkal üdvözlik egymást (a fiatalak az idősebbeket) és együtt ünnepelnek. A bőséges reggeli elfogyasztását követően a nap folyamán, korosztálytól függően szomszéd-, barát-, ill. rokonlátogatásra indulnak. Itt jön a gyerekek kedvenc része, hiszen a Ramadán ünnep másik neve nem hiába Cukor ünnep. A látogatáskor a gyerekek kézcsókkal illetik az idősebbeket, amiért cserébe cukorkát vagy egy kis pénzt kapnak. Megindul a versengés, kinek mennyi cukorkát és pénzt sikerül összegyűjteni :). A látogatáskor mindig a fiatalok kerekednek fel és mennek el idősebb rokonaikhoz. A tiszteletteljes kézcsókot követően hagyományosan teát, török kávét és édességet kínálnak nekik, majd hosszabb-rövidebb időt együtt töltve továbbállnak a következő ismerőshöz. Anyósomék, lévén már az idősebb korosztályhoz tartoznak, az első napon mindig otthon maradnak és várják a látogatókat. A második és a harmadik nap az, amikor ők keresik fel az idősebb testvéreket.

A Ramadán ünnep a család ünnepe, kicsit mint nálunk a karácsony. Azonban mint mindenhol, a felgyorsuló világ itt is érezteti hatását. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy rokonlátogatás helyett kirándulni menjenek és a cukorkagyűjtés sem bír olyan nagy jelentőséggel  a gyerekek körében, mint régebben. Gondoljunk csak a mi Húsvétunkra és a locsolkodás hagyományaira…

“Ünnepelünk, kezdődik a Ramadán ünnep” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. zsoka szerint:

  Kedves leendő barátok!
  Van egy török barátunk és azt szeretném tudni, hogy most szeptember 23-26 között milyen fesztivál kerül megrendezésre Isztambul-ban, mert nem akarom Őt megsérteni. Sok helyen próbáltam utánna olvasni, de erre az időpontra sajnos nem találok semmit.
  Kérlek benneteket, ha egy mód van rá, írjatok vissza!

  Köszönöm Mindenkinek!
  Üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük