Hagyományok - Kultúra

Piros bugyogós török szilveszter

piros fehernemu torokorszagban
Forrás: www.haberler.com

Ha az ember egy modern török nagyvárosban jár a karácsonyt és szilvesztert megelőző időszakban, teljes joggal érezheti magát odahaza, hisz mindenfelé ünnepi égők, feldíszített karácsonyfák, dundi Mikulások köszönnek vissza rá. A szilveszter előtti napokban mégis van egy óriási különbség az utcai összképet illetőleg, a kirakatok tömve vannak piros fehérneműkkel! Ha az év utolsó napján lenne lehetőség felmérést készíteni az utcán ünnepelő tömeg nőtagjai között, meglepő lenne az eredmény, mert valószínűleg nagy hányaduk ruhája piros fehérneműt rejtene. Újév és piros bugyogó?

Az ország nyugati felének nagyvárosai valóban olyan hangulatot árasztanak az ünnepek közeledtével, mint amit Európában megszokhattunk, függetlenül attól, hogy Törökországban hivatalosan nincsen karácsony. Nem hivatalosan viszont van, hisz a többségében muszlim lakosság mellett élnek görögök, örmények és mások is, akik a keresztény hagyományok szerint tartják a szeretet ünnepét. A törökök nagy része nincs közvetlen kapcsolatban a karácsonnyal, és mégis, az újév közeledtével nagyon sok, az ünnephez kapcsolódó szokásba futhatunk. Például karácsonyfák villognak az otthonaikban.

Az igazság az, hogy a törökök számára ez a díszes köntös teljesen az újévhez kapcsolódik és a nyugati kultúra betörése hozta magával. Az USA-ból és Európából érkező filmek elterjedésével, a kommunikációs csatornák bővülésével és a fiatalabb generációkban lappangó vággyal, hogy átvegyenek valamit a nyugattól, gyors ütemben kezdtek terjedni az ünnepi, újévi hagyományok. Ma már nem számít újdonságnak, ha karácsonyfát díszít az ember, vagy szilveszterkor utcai fesztiválra megy, hisz a nagyvárosok terein különböző programokkal várják a bulizni vágyókat. Koncertek, zene, az ünnepelők mikulássapkában bóklásznak, éjfél előtt hangosan visszaszámlálnak, éjfél után tűzijátékot néznek és piros bugyit viselnek.

Ami a piros fehérneműs furcsa szokást illeti, Törökországban abszolút új keletű hagyományról van szó, semmilyen ősi tradíció nem húzódik meg a hátterében. Szilveszterre vegyél piros bugyit és azt viselve lépj át az új esztendőbe, meglásd, szerencsét fog hozni! Az őrület a világ más országai után itt is meghonosodott, olyannyira, hogy az idősebb generációt is elérte, és az év utolsó napjaiban mindenféle korosztályt látni, amint a piros fehérneműs polcoknál válogat.

Házibulik, utcai fesztiválok, tűzijáték, piros bugyi…nem volt ám ez mindig így, sőt, az ország konzervatívabb részein most sem ez a jellemző. Néhány évtizeddel korábban egyetlen állami TV csatorna létezett, ami délutántól kezdve sugározta az országos népszerűségnek örvendő színészekkel és énekesekkel elkészített ünnepi műsorokat. A családok, barátok összejöttek, sütöttek-főztek és otthonaikban töltötték együtt az év utolsó napját. Ahol megengedhették maguknak, sült pulyka került a vacsoraasztalra, és mindenféle ízletes fogásokat elfogyasztva hódoltak a kulináris élvezeteknek. Folyt a tea, esetleg a gyerekeket kaptak egy-egy kisebb ajándékot, beszélgettek, együtt nézték a TV-t és játszottak. Szinte mindenhol felkerült az asztalra a bingótábla, ami a társasjátékok egy a mai napig népszerű változata. Éjfél előtt nem sokkal a TV közvetítette az ünnepi lottószámok sorsolását, kifejezetten erre az alkalomra mindenki vett lottószelvényt abban bízva, hogy az új esztendő meghozza a család szerencséjét. Az együtt eltöltött éjszaka utáni másnap pedig megindultak az emberek, hogy boldog új évet kívánjanak azoknak az elérhető közelségben levő rokonoknak, barátoknak, akikkel nem találkoztak az ünnepnap alatt.

A szilveszter vészesen közeleg, a Mikulás is erre poroszkál, hisz a Mikulásnak a helyiek szerint ezen a napon van itt keresnivalója. Sokak a mai napig úgy tudják, hogy a karácsonyt valójában az év utolsó napján tartják, és a Mikulások ajándékkal megrakott puttonyukkal akkor tűnnek fel a színen. A piros ruhás alak mellett még most is elmaradhatatlan az ünnepi lottószelvény, a lottóárusok az év utolsó napjain egyre hangosabban kurjongatva járják az utcákat, lottószelvényeiket kínálva. Ti megvettétek már a tiéteket?

Lottószelvénnyel a zsebünkben, nagyszabású buliban vagy otthon a szeretteink körében, piros bugyiban vagy anélkül, Törökországban vagy máshol, de mindenkinek szerencsében gazdag Boldog Új Évet Kívánunk!

“Piros bugyogós török szilveszter” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. torokvalcsi szerint:

    B orongós napok tűnjetek tova
    O kkal szomorú ne legyél soha
    L épteid kísérje töretlen szerencse
    D erűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre
    O szoljanak el az óévnek sötét árnyai
    G úzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai

    Ú j évet hozzon a nesztelen iramló idő
    J öjjön már a rég várt, csodálatos jövő

    É vek ha múltok, ha elszálltok napok
    V idámságot, örömet számolatlan adjatok
    E lfusson most az óévnek malaca
    T öbbé ne legyen senkinek panasza

    K erüljön betegség, bánat messzire
    Í rmagjuk is vesszen mind a semmibe
    V ágyaid sorra valóra váljanak
    Á lnok szavak többé ne bántsanak
    N övekedjen az igaz barátok tábora
    O kosan élj, ne legyél ostoba
    K ívánom neked, legyen 365 szép ünneped!

    Boldog Új Évet Kívánok Neked és Családodnak!

  2. izmiri szerint:

    Nektek is Nagyon Boldog Új Évet Kívánunk !

    Kicsi babátokkal nagyon szép lesz a következő év, ebben biztos vagyok, hiszen sokat fog nőni, fejlődni, okosodni.

    Nekem van korábbi török szilvesztekről piros bugyi, az megoldva 🙂 De a lottót még be kell szerezni.

  3. Zsuzsi szerint:

    Akkor a piros bugyit fel és nagyon boldog új évet Nektek! Puszi

  4. TéDé szerint:

    Köszönjük szépen!!!

  5. Panka szerint:

    Tavaly Kelet-Törökországban ért a szilveszter. Nemhogy piros bugyit nem láttam, de az ég világon semmi nyoma nem volt annak, hogy az év utolsó napja lenne.

    1. TéDé szerint:

      A Diyrbakırban eltöltött szilveszterkor én sem érzékeltem semmit az ünnepnapból. A városban mindössze az év végi akciókat nyomták, lehetett kapni karácsonyfát és díszeket, de ennyiben ki is merült.

  6. macaristanbul szerint:

    én ezt most olvastam el és halálra nevettem magam 😀 de mennyire álszentek már ezek a törökök, az ilyen bekötött fejű és kabátos hölgyemények is válogatják ám a piros bugyogót, a saját szememmel láttam, áh … 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük