Utazás - Török konyha

Furcsaságok I.

Amikor megérkeztem Törökországba, órákat töltöttünk az élelmiszerboltban, hogy egyáltalán képbe kerülje a kínálattal kapcsolatban. Igyekeztem megjegyezni az alapvető élelmiszerek nevét, persze elsőre sikertelenül:) Néha komoly nyelvi korlátokba ütköztünk – akkor ez most mi is, de hogy is van angolul, oké, de akkor mi magyarul… A legelső önálló vásárlásom során a magyar hitelkártyámmal próbáltam fizetni, akkor még nem tudtam milyen a kártyás fizetési rendszerük. Természetesen, miért is ne, a kártyaolvasó nem ismerte fel a kártyámat. Mindenfélét magyaráztak nekem, amiből egy kukkot sem értettem, annyit azonban levettem, hogy készpénz híján ott kell mindent hagynom.

Kártyás fizetés. Ahogy még számos dolgot ezen kívül, jól megbonyolították 🙂 A törökök nagyon aktívan használják a bankkártyájukat, bevásárlás, tankolás, étterem, gyógyszertár – mindenhol. Sokkal inkább, mint pl. mi magyarok. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a különböző bankok különböző kedvezményeket nyújtanak, ha az ügyfél az ő kártyájukat használja. Nem mellesleg kamatmentes részletfizetésre adnak lehetőséget, akár az élelmiszerboltban vagy ruházati szaküzletben is. Minden bank rendelkezik valamilyen előnyös kedvezménnyel, ami miatt érdemes ott bankszámlával rendelkezni. Ebből kifolyólag a törököknek átlagosan nem egy és nem is kettő kártyájuk van 🙂 Ami viszont nekem megdöbbentő volt, hogy ahány bank, annyi kártyaolvasó 😀 Azaz nem egy olvasó van a pénztárnál és az elbirkózik mindenféle kártyával, hanem a hely komolyságától függően akár 5-6 is! Ezzel visszakanyarodtam az ominózus bevásárlásomhoz, az OTP-s kártyámnak nem volt szerencséje és nem rendelkeztek olyan olvasóval, amin keresztül létrejöhetett volna a tranzakció. Mindezek után roppant óvatossá váltam és előnyben részesítettem a készpénzes megoldást 😀

A fizetésen túl azért számos újdonsággal találkoztam a boltokban. Jelen bejegyzésekben főleg az élelmiszerüzleteket fogom boncolgatni és minden általánosítás nélkül aláhúzom, hogy keleten élek… A különbség általában a választékban és a tisztaságban mutatkozik meg. A legelső nagyobb bevásárláskor XY áruházban megfogadtuk, hogy ide többet nem jövünk, ugyanakkor tapasztalatból tudom, hogy ugyanaz az áruház nyugaton klasszisokkal jobb. (Rém koszos volt minden, az árukat beleértve.)

A kínálatot böngészve egyértelművé vált, hogy a tejtermékek terén eléggé át kell állítanom a megszokott étrendemet. Eszméletlen sok fajta sajtjuk van, de azok lényegében mégis mások, mint a nálunk kaphatóak. Minden régiónak megvan a saját sajtkülönlegessége, úgymint antepi sajt, karsi sajt, stb. Eddig talán töredékét kóstoltam meg, maga a sajttörténet megérne egy különálló fejezetet. Általánosságban előnyben részesítik a puha fehérsajtokat és bánatomra nem találtam füstölt sajtot.

A sajtokon túlhaladva megszámlálhatatlan fajta natúr joghurtba ütköztem, a választék olyan, mint nálunk tejfölből. Azonban a legkisebb kiszerelés fél kiló, a legnagyobb pedig vödörnyi 🙂 A joghurtok között állag szerint is nagy a különbség, van amelyik a nálunk kaphatóhoz hasonló, de van, ami egészen tejföl szilárdságú és egy megszilárdult tejszínréteg található a tetején. Ez mind szép és jó, a törökök szeretik a joghurtot…viszont a tejfölt nem ismerik. Amikor még csak látogatóban voltam Törökországban, lángossal akartam elkápráztatni a vendéglátóimat. Pár helyen próbáltunk érdeklődni, hogy nem-e árulnak tejfölt, de senki sem tudta miről van szó :).

A gyümölcsjoghurtok egyáltalán nem olyan népszerűek mint nálunk, mindössze pár fajta található a hűtőpultban, azok is főleg a puding kategóriában. Itt keleten nem találtam túrót sem, de megnyugtattak, hogy nyugaton fogok :).

Nincs tejföl, de van ayran. Ez a törökök népszerű joghurtitala, gyakorlatilag a joghurtot vízzel és egy kis sóval vegyítik. A kebab-ételeik elmaradhatatlan kelléke, állításuk szerint a kebab és ayran remek együtt. Az ayran valóban finom főleg ilyen nagy melegben, de nekem kebabbal még mindig durva 🙂

Zacskós tejjel eddig nem találkoztam, csak tartós dobozos tejjel. Nincs kakaós és karamellás italuk, még szerencse, hogy mindezt házilag is el lehet készíteni. A túró rudit természetesen nem ismerik, úgy általában más jellegűek a hűtött édességeik. Imádják a fagyit és a jégkrémet, bár ez nem jelentett sem újdonságot és nem esik a furcsaság kategóriába sem…

Folyt.köv.!!

“Furcsaságok I.” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Márta szerint:

  A kebab és ayran remek együtt- még ma is emlékszem rá- fenséges volt!

 2. Feyyaz szerint:

  Én a tavasszal azért cseréltettem a kártyámat dombornyomottra,hogy “majd a nyáron úgyis ez kell Törökországban”. Remélem a Visa Classic mindenütt működni fog! Mindenesetre az internetes szállodafoglalásnál már ezt használtam,és minden rendben volt,amikor levonták az előleget!
  ***
  Érdekes,én az ayrant bécsi törököknél próbáltam először,és persze rögtön a rajongója lettem!

  1. TéDé szerint:

   Az enyém is MasterCard volt egyébként, hát nem tudom. Bizonyos helyeken (bizonyos leolvasóval) elfogadták, máskor meg nem jártam szerencsével:)
   Az ayrannal kapcsolatban – már kaptam rá replikát, hogy oké, kebab+ayran nem jó, de akkor hogy bírom lenyelni a bablevest tejföllel (joghurttal) és még egy kis ecettel is megspékelve?? 🙂

 3. CyberMacs szerint:

  Mi nagyon hamar rájöttünk, hogy a törökről-angolra-majd-magyarra (és visszafele) fordítás zsákutca. Mert ami szót Sema nem ismert angolul, azt én sem. Viszont ha mindenki a saját nyelvén próbálta, akkor jó eséllyel hasonlót kaptunk. Lásd gesztenye-gestane. 🙂 búza, budağ.
  De a legtöbb gond mégis inkább az, hogy olyan dolgokat is látok, amit Magyarországon sosem. Ennek oka az is, hogy otthon nem igazán jártam piacra… Vannak, aminek nem tudom a magyar nevét.

  A sajtokról tényleg megéri egy lexikont készíteni. Egy boltban már láttam egyet. 🙂
  Túrót találsz. neve: çökelek
  Ne vegyél viszont lor peynirt, mert az nem túró.
  Tejből pedig üvegest találhatsz. 🙂

  1. TéDé szerint:

   Igen, arra mi is rájöttünk, hogy ha az angol nem megy, akkor saját nyelven próbálkozunk és kellemesen meglepődhetünk az eredményen 🙂
   Nálunk a számomra ismeretlen dolgok beazonosítása úgy történik, hogy kérdezem a párom, ez mi a csuda – de mivel ő sem az a piacra járós, nem biztos, hogy tudja. Itt keleten meg aztán vannak extra furcsaságok, így elakad a tudomány már a török nevénél… 😀

 4. CyberMacs szerint:

  Vannak dolgok, amiket talán jobb nem tudni, hogy mik is valójában 😀
  Szerencsére a piacon a bácsi nagyon jó recepteket is mond az ismeretlen dolgok mellé. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük