Hagyományok - Kultúra

Falusi fesztiválozás, avagy milyen is egy Kucsmagomba Fesztivál

Fethiyétől 17 km-re fekszik Yeşilüzümlü, azaz Zöldszőlős falucska. A tengerpart és a hegyvidék között megbújó kis település csendesen éli a mindennapjait, lakosai főként zöldség- és szőlőtermesztéssel foglalkoznak. Minden évben egy hétvége erejéig felbolydul az életük, ez a hétvége pedig a Kucsmagomba Fesztivál (Kuzu Göbeği Festivali) időpontja.

Az igen drágán mért kucsmagomba

A napokban negyedszer megszervezett fesztivál megmozgatta a yeşilüzümlüiek apraját-nagyját. Az ünneplés apropója a tavaszköszöntés és az ilyenkor begyűjthető friss kucsmagomba, amely kilónkénti ára idén 50-60 török líra, azaz 6-8 ezer forint között mozgott. Ha már gomba, akkor gombagyűjtő verseny és természetesen gombával töltött gözleme (ez egy sós sült tésztából különféle töltelékekkel készült népszerű török étel), amelyet a helyi asszonyok faluszerte sütöttek reggeltől estig, hogy jóllakassák az éhesszájú vendégsereget. Yeşilüzümlü nem csak a gombáról, hanem a boráról is híres a környéken. A lankás hegyoldal, a napfény és a klíma remek a zamatos szőlőszemek megtermesztéséhez, amelyből később testes vörösbort készítenek. Az étel és ital mellé zene is dukál, egész nap zenés-táncos programok szórakoztatták a nagyérdeműt, helyi tánccsoportok, együttesek adtak ízelítőt a vidékre jellemző hagyományos dallamokból és tánclépésekből.

Sül a gözleme

A falu e rendezvénnyel rója le tiszteletét az előtt a mennybéli adomány előtt, melyet őseiktől örököltek és amelyet unokáiknak adnak majd át. A mennyország kis szeletének tartott hely a csend hazája, ahol tiszta a levegő, tiszta a víz, ahol az emberek harmóniában élnek a természettel, és amelyre a legnagyobb értékként tekintenek.

Csak körbe kellett nézni a fesztiváli forgatagban, ahogy a városból érkezők átvették a hely atmoszféráját, ahogy megérezték a békességet. A helyiek arcukon mosollyal sütötték a gözlemét, szolgálták fel a teát, árulták a kézzel készített sálakat, szőnyegeket. Sehol nem lehetett látni kereskedőket, nem voltak oda nem illő árusok, a kendős nénikék a saját áruik mellett toporogtak, a borászok saját boraikat kóstoltatták. Mindenki mosolygott, a környékből odautazó törökök és más nemzetiségűek egyaránt ráéreztek a falu által sugalmazni kívánt üzenetre: néha meg kell állni egy pillanatra és köszönetet mondani annak, amink van…

A híres testes vörösborok

Mondhatnánk, hogy tipikus falusi fesztiválon vettünk részt, annak minden kellékével, de úgy érzem, hogy ettől sokkal többet kaptunk. Olyan hozzáadott értéket, amit nagyobb városokban, felkapott helyeken már soha többé nem lehet megtalálni. Nem hiszem azt, hogy ez kifejezetten török sajátosság, remélhetőleg máshol is sokáig létezni fog…

Készítettem pár képet a rendezvényről és barangoltunk egyet a faluban is. Ha ide kattintotok, akkor kirándulhattok egyet Yeşilüzümlübe.

“Falusi fesztiválozás, avagy milyen is egy Kucsmagomba Fesztivál” bejegyzéshez 0 hozzászólás

  1. Attila Kiss (@bpattila11) szerint:

    En is voltam Siringe faluban es nagyon jo volt a helyi falusi asszonyok altal keszitett etel es ital meg juice, pl. portakal suyu.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük