Hagyományok - Kultúra

Gyerekszületés körüli szokások és babonák

Az aranytallér vagy aranyérme (Forrás: www.borsavakti.com)
A lohusa serbeti (Forrás: www.hangitarif.com)
A lohusa şerbeti
(Forrás: www.hangitarif.com)

A babonák talán mindenkinek érintik a hétköznapjait, és arra jöttem rá, hogy kiemelt helyen szerepelnek azok, amelyek kapcsolódnak egy gyermek születéséhez. Ilyen helyzetben az ember még akkor is babonássá válik egy kicsit, ha egyébként nem az, nekem elég sok mindenre felhívták itt a figyelmemet, mit tegyek, ne tegyek, egyek, ne egyek – ezekből szemezgettem.

Szülés előtt

1. Mit kíván a kismama?

Itt úgy tartják, hogy ha a kismama az édeset kívánja, akkor az bizony fiúra utal, ha pedig sósat, savanyút, minden bizonnyal lány lakik a pocakban. Mivel nálunk éppen fordítva áll a mondás, 100%-os bizonysággal azt állapítottunk meg, amit akartunk 🙂

2. Mire nézzen, ill. ne nézzen a terhes nő?

Lehetőleg ne nézzen a kismama csúnya emberekre, majomra vagy tevére, mert csúnya lesz a gyerek. Kerülni kell a temetést és semmilyen körülmények között nem vethet pillantást a holtakra. Ellenben nagyon jó, ha a várandós nő a Holdra vagy szép emberekre néz, illatos rózsát szagol, ezektől a gyerek is szép lesz. Kifejezetten jót tesz, ha a leendő anyuka a terhesség alatt almát, zöld szilvát vagy szőlőt ropogtat.

3. Ne vágassak a hajamból?

A mai napig sokan tartják magukat ahhoz, hogy a terhesség alatt nem vágatnak a hajukból, mert a hiedelem szerint azzal a babájuk életét rövidítik meg. Egyik ismerősöm félhosszú hajával úgy oldotta meg a problémát, hogy bár vágatott belőle, de egy tincset megtartott és azt folyamatosan fonva vigyázta a kisfia megszületéséig.

4. Csúcsos vagy kerek a has formája?

A csúcsos has itt is fiút rejteget, míg a kerek kislányt.

5. Most kell imádkozni!

Többen is megkértek, hogy a várandósság alatt imádkozzak értük, mert a terhes nők imája hatványozottan meghallgatásra talál odafönt.

A piros szalag, amit az anyuka hajába tesznek a szülést követően (Forrás: fundaceyhanla.blogspot.com)
A piros szalag, amit az anyuka hajába tesznek a szülést követően
(Forrás: fundaceyhanla.blogspot.com)

Szülés után

1. Piros szalagot az új anyuka hajába!

A szülés után én is megkaptam a hajamba, amiről azt tartják, hogy megvédi az anyát és a babát az “albiz” démontól. Ez a démon a szülés után jelenik meg és hatására az anya elhidegülhet a csecsemőjétől. Úgy tűnik, a gyermekágyi depresszió tünetei már régen is ismertek voltak.

2. Feldíszített bejárati ajtó

Ha megérkezik az új jövevény, már a kórházban feldíszítik a baba és mama szobájának ajtaját, vagy ha többen vannak egy szobában, akkor az ágy környékét. Óriási tüllből készült kompozíciókat aggatnak fel mindenhová, ha kisfiú érkezett, babakékből, ha kislány, akkor rózsaszínből. Amint a család hazaérkezik, a díszítés kikerül a bejárati ajtóra vagy a babaszoba ajtajára ezzel hirdetve, hogy bővült a család.

A kékszem, azaz a nazar boncuğu (Forrás: www.cicekmalzeme.com)
A kékszem, azaz a nazar boncuğu
(Forrás: www.cicekmalzeme.com)
3. Hogyan védjük meg a babát a szemmel verés ellen?

A kékszem, azaz a nazar boncuğu nyújtja a megfelelő védelmet, korábban itt írtam róla részletesebben. Ha a baba rendelkezik kékszemmel, nem fordulhat elő, hogy a külvilágból feléje irányuló irigység balszerencsét hozzon rá. Egy kis biztostűvel tűzik a baba ruhájára vagy a mózeskosárra. Enélkül nem hagyják el az újszülöttel a kórházat (bár legtöbbször a születés után rögtön feltűzik a ruhácskájára), mert kint találkozik a baba először idegenekkel. Az első időszakban, ha ki kell vinni a babát, akkor a mózeskosarat, babakocsit vékony kendővel letakarják, hogy a baba teljesen rejtve maradjon a kíváncsiskodó (esetleg irigykedő) tekintetek elől.

4. A leesett köldökcsonknak ereje van, nem szabad kidobni!

Számomra ez a hagyomány volt az egyik legfurcsább (bizarrabb). A leeső köldökcsonkot megtartják, és attól függően, hogy milyen jövőt szánnak a gyermeknek, elássák az azt szimbolizáló objektum, épület közelében. Ez lehet egyetem, kórház, stb.

Az aranytallér vagy aranyérme (Forrás: www.borsavakti.com)
Az aranytallér vagy aranyérme
(Forrás: www.borsavakti.com)
5. Mit kap a kisbaba ajándékba?

A rokoni vagy baráti szálak szorosságától függően a babalátogatóba érkezők különböző értékű ajándékot hoznak. Akikkel közeli a viszony, aranyérmét vagy aranytallért ajándékoznak a kisdednek, amit egy pici biztostűvel feltűznek a baba ruhájára. Az összegyűlt aranytallérokat a szülők később eladják és az értük kapott összeget arra fordítják, amire éppen szükségük van. Az aranytallérok értéke a súlytól függően különböző lehet. A “negyed arany” (çeyrek altın) jelenlegi árfolyamon 15 ezer forint körüli, a fél ennek a duplája, és az “egész arany”, amit közeli családtagok szoktak ajándékozni, komoly hozzájárulásnak számít. A többiek általában babaruhát hoznak a látogatás alkalmával.

6. Bebek şekerivel, azaz babacukorkával kínáljuk a látogatókat

A cukorka alapból nagyon fontos a török kultúrában, mert azt tartják, hogy a vendégnek kínált édesség megédesíti a beszélgetést. Különösen ünnepekkor, de sima hétköznapokon is kikerülhet a cukorkás tál az asztal közepére, és a házigazda minden vendéget körbekínál belőle. A helyzet ugyanez, ha baba érkezik, de ebből az alkalomból speciálisan csomagolt cukorkát készíttetnek, amit aztán minden babalátogatóba érkező család megkap. A babacukorkának manapság kismillió variációja létezik és készítése külön üzletággá nőtte ki magát. Igény szerint mindenféle kompozíció megkapható, akár hűtőmágnessel is felszerelve.

Bebek şekeri, a babacukorka (Forrás: kardeslernikahsekeri.blogspot.com)
Bebek şekeri, a babacukorka
(Forrás: kardeslernikahsekeri.blogspot.com)
7. Lohusa şerbeti, mind a vendégeknek, mind az anyukának

Ezt a különleges italt fűszerekből és sok cukorból készítik, amit a kismamának is ajánlanak fogyasztásra, mert serkenti a tejelválasztást. A tejszaporításon túl fontos kelléke a babalátogatási ceremóniának, mert a vendégeket ezzel illik kínálni. A lohusa şerbetit kisebb tömbökben kapható “lohusa” cukorból főzik, amit bármelyik fűszeresnél meg lehet venni. Amennyire én tudom, az ital alapját képező lohusa cukor szegfűszegből, egyéb fűszerekből, rengeteg cukorból, valamint természetes ételszínezékből készül, ez utóbbi adja a pirosas színét. A tömbökből frissen készítik az italt, vízben feloldják és néhány további fűszer, valamint cukor hozzáadása után kínálják. Rettentő édes, de Törökországban ezen már nem lepődünk meg.

8. Az újszülött bőrápolása fűszerekkel, mézzel és sóval

A kisbaba bőrét két hetes kora körül egy frissen kikevert masszával kenik be, ami mézből, sóból és őrölt fűszerekből (fahéj, szegfűszeg és a babér magja) áll. A felkenés után törölközőbe csavarják a picit, a krémet 20-30 percig hatni hagyják, ezt követően jöhet a fürdetés. Különösen ügyelnek arra, hogy a testhajlatok és a láb bőségesen kapjon a krémből, mert azt tartják, hogy ez az egyveleg segít megelőzni az izzadékonyságra való hajlamot. Úgy tudom, hogy a szokás főleg az égei-tengeri és földközi-tengeri régióra jellemző, hisz a babérfa eredendően itt honos. Régebben az eseményt kisebb-nagyobb rokoni összejövetel, eszem-iszom követte. Babucink sem kerülhette el a ceremóniát, érdeklődve pislogott, hogy mi történik vele, de egyáltalán nem csinált ügyet a különleges bőrápolásból.

Az újjszülött érkezését hirdető ajtódísz
Az újszülött érkezését hirdető ajtódísz
9. A 40 napos szabály

Bár manapság már nem mindenki tartja be, de sok helyütt még mindig fontos, hogy a baba és mama a születéstől számított 40 napon belül lehetőleg ne hagyja el a lakást. Mire letelik a 40 nap, a baba teljesen átáll az anyaméhen kívüli életre, ráadásul a mama is visszaszerzi az erejét a terhesség és a szülés után.

A kisbaba születése  napján egy sziklából 40 darab kődarabot pattintanak le és egy aranytallér társaságában egy edénybe teszik. Innentől kezdve a kisdedet fürdetéskor csakis az a víz érheti, amit ebből az edényből öntenek rá, benne a kövekkel és az aranyérmével.

A 40. napon a család nőrokonai érkeznek a babás házhoz és segítenek azt kitakarítani, rendbe hozni. Miután minden megtisztult a különleges nap alkalmából, az anyuka elvonul tisztálkodni. A nőrokonok viselik gondját a babának és kezdetét veszi a rituális fürdetés. A már elkészített fürdővízbe egy tojáshéj segítségével pontosan 40 adagnyit mernek a köveket tartalmazó edényből, majd megfürösztik a csecsemőt. Ezt követően a babát szépen felöltöztetik, aki ekkor találkozhat a szintén alkalomhoz illő ruhát viselő anyukájával. A család együtt indul el az első közös sétájukra.

A séta alkalmával egy olyan családot látogatnak meg, akit tisztelnek és életvitelüket követendőnek tartják. Úgy vélik, hogy a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy a baba felnőttként is hasonló tiszteletteljes életet éljen majd. A meglátogatott család a vizit végén nem engedi üres kézzel távozni a babát, számára tojást, cukrot és pénzt adnak, ami a csecsemő eljövendő életében a gazdagságot és termékenységet szimbolizálja.

A 40. napon a család, barátok és szomszédok ismét összejönnek és együtt ünnepelik a kisbaba kilépését a nagyvilágba.

Biztos vagyok benne, hogy még sok más, élő népszokás létezik ezeken kívül, ha tudtok többet, osszátok meg velünk is!

“Gyerekszületés körüli szokások és babonák” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Zsuzsi szerint:

  Nekem volt szerencsém megismerkedni a müziben Dr. Bartha Júlia néprajzkutatóval, olyan babonákról mesélt, én vagy elképedtem, vagy szakadtam a röhögéstől. Pár hétre rá postán megajándékozott a könyvével. Lale a címe, nagyon ajánlanám, török népszokások, babonák, hiedelmek, nagyon klassz könyv 🙂

 2. Nilüfer szerint:

  El sem hiszitek, mennyi szokáés volt még az ötvenes években is itthon ezekből..a 40 napos gyermekágy..na, jó, hat hát de az majdnem ugyanaz:) Aztán az újszölött csuklójára piros szalagot vagy cérnát kell kötni szemmelverés ellen..
  Az anyának a gyermekágyi időben a rokonok visznek ételt, fürdetésnél az idősebb nőrokonok segítenek, az újszülött száját mézzel kitörlik, stb..sok az átfedés, és a hatás egymásra tagadhatatlan: )

  1. TéDé szerint:

   Nekem sajnos egyedül a hat hét volt az, ami beugrott, mint otthoni babaszületéssel kapcsolatos szokás. A környezetemben már senki nem tartott be semmit, még csak említés szintjén sem.

 3. Klimász-Varga Viktória szerint:

  Sziasztok!
  Engem az érdekelne,higy mi az a pici fekete magszerű,amit a törökök az újszülött kiságyába,a matrac alá szórnak?

  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük