Utazás - Török konyha

Furcsaságok: Feketekömény avagy a nigella sativa

cörek otu
A növény magja (Forrás: www.gulumsetendukkan.com)

Létezik itt egy olyan különleges fűszer és gyógynövény, amely használata régi hagyományokkal rendelkezik, és a kis fekete magokkal minden nap találkozhatunk a kedvelt török pékáruk tetején. A növényt odahaza feketeköményként, nigellaként, vagy kerti katicavirágként ismerhetjük, míg Törökországban çörek otuként emlegetik.

Először a péksüteményeken találkoztam vele itt, az íze a borshoz hasonló karakteres egy pici mellékzöngével, és érezhetően olajos mag. Később vált számomra világossá, hogy ez nem csak egy fűszer, hanem a belőle sajtolt olajkivonatot csodaszerként tartják számon, a maghoz pedig számos hiedelem kötődik.

A 20-40 cm magasra növő növényt már az ókorban is ismerték, a sumérok, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak sokoldalúan használták. Egyiptomban egyenesen a “fáraók aranyának” nevezték, és állítólag Tutanhamon fáraó sírjában is találtak belőle. A magjából sajtolt olaj magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatással bír.

Ami a növény itteni jelentőségét illeti, azt tartják, hogy Mohamed próféta egy ízben kijelentette, hogy a feketekömény a halálon kívül minden betegségre jó.

A finom açma, aminek a tetején a fekete kömény mindig megtalálható (Forrás: hanemdepisenler.com)
A finom açma, aminek a tetején a feketekömény mindig megtalálható
(Forrás: hanemdepisenler.com)

A mi régiónkban rituális állatáldozáskor – amely történhet az Áldozati Ünnep alkalmával, vagy más fontos eseményt megpecsételendő-, két alkalommal is használják a feketeköményt. Először a vágás előtt vizet adnak a jószágnak, amibe beledobnak valamennyit a magból, majd a vágást és a feldolgozást követően egy keveset az állat húsára szórnak belőle. Hiszik azt, hogy ezzel távol tartják a rosszat és a gonoszt.

A fűszerből sajtolt olajjal akkor találkoztam először, amikor megszületett a kislányunk, és anyósom hozott belőle egy üvegcsével. Széleskörű használati útmutatót kaptunk hozzá, ha a baba hasfájással küszködik, akkor gyengéden ezzel (és az almaolajjal, ami feléjük egy másik csodaszer) kell masszírozni a hasát, valamint bekenni a talpát és a nyakát. Ha megfázik és köhög, akkor olívaolaj, almaolaj, citromlé és a feketekömény olaj egyvelegével kenjük be a mellkasát és a hátát, ami segít a köhögés csillapításában.

A kerti katicavirágot az alábbi megbetegedések kezelése esetén vélik hatékonynak (a lista nem teljes körű):

 • daganatos megbetegedések;
 • diabétesz;
 • magas vérnyomás;
 • allergia;
 • hasmenés;
 • gyulladások;
 • gyomorbántalmak;
 • szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése;
 • magas koleszterinszint;
 • reuma;
 • gombás megbetegedések;
 • stb.

Ha szeretnétek feketekömény felhasználásával készült ételeket készíteni, a Nosalty oldalán talátok néhány receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük