Utazás - Török konyha

Sıcak şarap

Sıcak şarap soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği en azından bizim için öyle Türkiye’ de genelde kayak merkezlerinde ikram edilirken maalesef; çoğunlukla iyi bir sıcak şarap olma iddiasından uzaklar. Sıcak şarap ülkeden ülkeye, kültürden kültüre çok farklı tariflerle karşımıza çıkabiliyor. Biz doğal olarak Macar usulü sıcak şarabı yoğun istek üzerine sizlerle paylaşmak istedik. Kim bilir belki kışın en soğuk günlerinin yaşandığı şu günlerde kendinizi ve sevdiklerinizi şömine başında güzel bir sıcak şarapla şımartmak istersiniz.

İçindekiler:

  • 1 şişe kırmızı şarap
  • 5 adet orta boy portakal
  • 1 adet limon (sadece kabuğunu kullanacağız)
  • Karanfil
  • Tarçın
  • Zencefil
  • Muskat (nut meg diye de geçiyor veya küçük hindistancevizi, fındık büyüklüğünde bir baharat tüm aktarlarda var)
  • Vanilya çubuğu (poşetlerde satılan 1 poşet şekerli vanilin de olur)
  • Varsa beyaz toz biber eğer yoksa toz karabiber de olur
  • 4-5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 Poşet siyah çay
  • 1 çorba kaşığı rom veya kanyak 

Hazırlanışı:

Bir tencereye 1.5 su bardağı su koyup en kısık ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Ve sırasıyla baharatlarımızı ve kabuklarımızı ilave edeceğiz. Öncelikle portakal kabuğunun en dışta bulunan katmanını (altta bulunan beyaz renkli süngerimsi bölümü almadan) parmak büyüklüğünde 3-4 parça soyarak suya ilave ediyoruz. Daha sonra aynı işlemi limon kabuğu için yapıyoruz ancak limon kabuğu miktarı portakal kabuğuna göre dörtte bir oranında olmalı çok daha az yani. (işaret parmağınız büyüklüğünde 4 parça portakal kabuğu 1 parçada limon kabuğu.)

Takiben diğer baharatları sırasıyla ilave ediyoruz önce karanfil 6-7 tane takiben tarçın kabuğu maksimum serçe parmağı büyüklüğünde kırarak ilave edin yoksa toz tarçın da olur. Zencefil toz olarak küçük bir miktar ve muskat rendesi yine o da küçük bir miktar. (burada baharat miktarları size kalmış göz kararı hiçbir baharatın tadı çok baskın olmamalı ) ve toz vanilya veya yarım vanilya çubuğu. (eğer çubuk kullanacaksanız çubuğu boylamasına bıçakla ortadan yarmalısınız ki aroması çıksın) ve tencerenin kapağını kapalı tutmaya özen gösteriyoruz.

Su baharatlarla ısınırken biz portakal sıkmaya başlayabiliriz. Suyu ve baharatları önce koymamızın ve ısıtmamızın sebebi şarabı koyduktan sonra çok ısıtamayacağımız için mümkün olduğunca baharatların aromasının suya geçmesini sağlamak. Sıktığımız portakal suyunu isterseniz posasınıda dahil ederek artık kaynamakta olan suyumuza ilave ediyoruz. Takiben içerisine 4-5 çorba kaşığı toz şekeri ilave ediyoruz şeker miktarı da sizin zevkinize kalmış. (Şarabı koyduktan sonra tadına bakıp şekeri arttırabilirsiniz isterseniz.) Portakal suyuyla birlikte karışımımız ısındıktan sonra içine tüm kırmızı şarabımızı ilave ediyoruz. Kırmızı şarap için 1936 bordeaux şarabı kullanmayın  🙂 ancak çok ta köpek öldüren şarabı olmamasında fayda var 🙂

Şarabı ilave ettikten sonra en kısık ateşte olmaya devam etmeli. Poşet çayı içerisine sallandırıyor bir 3-5 dakika sonrada alıyoruz. Yine kaynamadan önce kanyak veya rom ilave edebiliriz. Şarabın Tadına bakarak damak tadınıza göre ayarlamalarda bulunabilirsiniz çok sertse su ilave etmek veya ek tarçın koymak gibi size kalmış.

Burada önemli nokta şarabı ilave ettikten sonra karışımımız asla kaynamamalı. Kaynarsa loğusa şerbeti gibi olur tadı ve anlamı kaçar. Bunun için fokurdamadan önce buharın yoğunlaştığı zaman şarabımız hazır demektir ateşten alıyoruz ve süzerek veya süzmeden kupalarda servis yapıyoruz..

Denedikten sonra yorumlarınızı ve tecrübelerinizi buradan bizimle paylaşırsanız seviniriz….

Afiyet olsun!

“Sıcak şarap” bejegyzéshez 0 hozzászólás

  1. izmirli szerint:

    Biz çooook seviyoruz 🙂

  2. buy nandrolone szerint:

    Bu siteyi ben burada son kez gözden geçiriyor iken hahah, dizüstü çöktü. Ve son 2 ay için bu blogu için ben bir kez daha bulunduğu bu nedenle minnettar olmuştur! : D

    1. haNa szerint:

      Lehetne magyarul is Dalma? 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük