Aktuális

Év elejétől fizetni kell a műanyag szatyorért Törökországban

Az idei év sokaknak örvendetes, míg másoknak fájdalmas megszorításokkal indult Törökországban: január 1-jétől minden eldobható műanyag szatyorért fizetni kell az üzletekben, darabja minimum 25 kuruşba, azaz kb. 10 Ft-ba kerül. A környezetvédő szervezetek és a környezettudatos állampolgárok régóta várták a lépést, míg a lakosság egy része kifejezetten bosszankodik a döntés miatt.

nejlon-zacsko

A török parlament 2018 novemberében fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelyben más környezetvédelmi intézkedések mellett minimum 25 kuruşban határozták meg az eldobható műanyag szatyrok árát.  Az ár alatt értékesítő vagy továbbra is ingyenesen szatyrokat osztogató üzleteket pénzbírsággal sújtják. Az intézkedés komoly visszhangot váltott ki a lakosságból, és az első napok adatai alapján 70%-kal esett vissza a szatyorfelhasználás.

A megkérdezettek közül sokan felháborítónak tartják, hogy ezentúl pénzt kell adniuk a zacskókért, pláne, hogy az ebből befolyó jövedelem egy része az államkasszába folyik be. Van, aki kifejezetten terhesnek érzi, hogy tartós bevásárlószatyorral kell vásárolni mennie, míg van, aki inkább nem vásárol nagyobb élelmiszerüzletekben, és arra játszik, hogy a sarki büfében még pult alól kapható az ingyen zacskó. Vannak, akik elmondásuk szerint mindig csak annyit vásárolnak, amennyi elfér a kezükben és a zsebeikben, és vannak azok, akik örülnek az intézkedésnek, és értékelik, hogy a környezet megóvása érdekében ilyen lépésre szánta el magát az állam.

A tartós bevásárlószatyrok használata eddig egyáltalán nem volt elterjedt, és a lakosság tekintélyes hányada a szemeteszsákként használta a bevásárlás után épen maradt szatyrokat. A gyenge minőség miatt azonban a legtöbbször szétszakadtak és hulladékká váltak, ezért bevásárláskor bevett szokás volt, hogy a vásárlók elraktak még 4-5 üreset. Ma kénytelenek megvenni a szemeteszsákot az üzletekben, annál is inkább, mert azok egységára még mindig kevesebb, mint a 25 kuruşba kerülő műanyag szatyoré. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai napig nagy a morgolódás a kasszáknál, az indulatok minden bizonnyal lassan fognak csitulni.

Ma már senki előtt nem titok, hogy a műanyag szemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz, a legfrissebb kutatások szerint a vizeink is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Az egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrok betiltását a világon több ország is meglépte, hogy csökkentsék a műanyagszennyezést. Törökország 2017-ben indította útjára a Sıfır Atık, azaz zéró hulladék elnevezésű átfogó környezetvédelmi programját, amelynek része a mostani intézkedés is.

“Év elejétől fizetni kell a műanyag szatyorért Törökországban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük