Hagyományok - Kultúra, Párkapcsolat - Mindennapok

Kolonya, a kölni

Az Oszmán Birodalomban az első szagos vizet rózsából állították elő. A kölni 16. századi felfedezése után az csak a 19. század végén jutott el az Oszmán Birodalom területére és a már ismert rózsavíz kárára egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. Az oszmánok a kölnit rozmaringgal, naranccsal, bergamonttal és citrommal keverték, és cukorra csepegtetve remek gyógymódnak bizonyult haspanaszok ellen. A 20. szd. elejétől indult meg a kölni hazai előállítása.

A régi időkben a kölnit különleges adottságai miatt frissítésre és illatosításra használták. Emellett kiváló ellenszere volt a szédülésnek, ájulásnak, fejfájásnak és baktériumölő hatása miatt higiéniai szempontokat is kiszolgált. Napjainkban a kölni ilyentérű használata erősen eltűnőben van, de nem így Törökországban, ahol hagyományos szerephez jut a mindennapokban. A törökök kölnit kínálnak a vendégeiknek, az utasoknak a buszon (hosszú utazás során), az éttermekben étkezés után és a temetési szertartások részeként. Ha meglátogatunk egy török családot, legelőször kölnivel és cukorkával kínálnak. A kölni arra szolgál, hogy a vendég felfrissüljön az utazás után és segít megszabadulni a út porától. A cukorka a hitük szerint megédesíti a szájat, ami jó kezdet egy remek és “édes” beszélgetéshez.

Az utóbbi időszakban nagymértékben elterjedt a frissítőkendők használata, amely a kölni egy alternatív változata. Az egyenként csomagolt frissítőkendőket az éttermek nagy része étkezés után szervírozza, ugyanígy találkozhatunk vele távolsági buszjáratokon, repülőn, kávézókban, stb. A frissítőkendő csomagolása egyben reklámcélokat is szolgál, minden étterem vagy egyéb cég a saját logójával látja azt el.

Nekem kifejezetten szimpatikus ez a hagyomány, egy forró nyári napon kifejezetten üdítő a kölnivel való találkozás… Mellesleg a jó hazai pálinkát kedves török barátaink a kölnihez hasonlították 🙂

“Kolonya, a kölni” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Feyyaz szerint:

  Sevgili Zizegooo,készültök már a holnapi meccsre? Hihetetlenül aprólékos,fényképekben dúskáló beszámolót követelek! :):)
  Üdvözöl:
  Feyyaz

  1. TéDé szerint:

   Hááát készülni készülünk, de max az itthoni TV-ről lőtt képet tudom majd bemutatni 🙂 Tudod, ember tervez, Isten végez…:)

 2. Feyyaz szerint:

  Á-háá-há-há,brü-hü-hüü,most már akkor inkább sírok! 🙂
  És fájdalomdíjat követelek,amiért nem kapok egy jó kis beszámolót Gaziantepből! 🙂

  1. TéDé szerint:

   🙂 Beszámoló lesz Gaziantepről, csak a meccsről nem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük