Utazás - Török konyha

Diyarbakır gasztronómiája

A híres grillezett máj és borjúmirigy

Sokat beszéltem már Nektek török gasztronómiáról, főzésről, étkezési szokásokról, de még soha nem került sor magára Diyarbakırra. Az időnk véges itt, így szépen sorban bejárjuk a kedvelt helyeket, hogy még egyszer áldozzunk a gasztronómiai élvezetek oltárán. Ma célba vettük a legkedvesebb kis bisztrónkat, amolyan igazi helyi étkezdéről van szó mindenféle pucc nélkül. Éppen a vacsora emésztésén fáradozok miközben e sorokat írom, jócskán sikerült bepakolni belőlük 🙂

Készülnek a finomságok
Ez mind jár a rendeléshez

A vidékre jellemzően a fűszereket nem sajnálják itt sem, némely szósz és grillezett hús elfogyasztása komoly tüzes veszélyeket von maga után. Grillezett máj (ciğer) és borjúmirigy (uykuluk) után jött a többi grillezett húsféle, úgymint bárányborda, fasírt, Adana kebab, vese, mindez salátákkal körítve. A grillezett máj, a borjúmirigy és a már korábban emlegetett çiğ köfte igazi diyarbakıri ínyencségek, aki erre jár, ezeket feltétlenül meg kell kóstolnia.

A híres grillezett máj és borjúmirigy

Az ominózus étterem az egyik legjobb és kiváló lehetőséget nyújt a helyiek megfigyelésére. Belépve kellemesen vastag füst fogadja a vendéget, mert a nagy grillező a nem túl nagy helyiség egyik sarkában foglal helyet. Nem tudom, hogy rendelkezik-e elszívó berendezéssel, mindenesetre nem használják, ami megadja a vacsora egyedi bukéját is. Mellesleg megjegyzem, valószínűleg ez sem véletlen. Tudniillik Törökországban tiltott a zárt helyiségben történő dohányzás, így viszont egy esetleges ellenőrzés során könnyedén rá lehet fogni, hogy bizony csak a máj füstöl olyan istentelenül 🙂 A tulajdonos és a főszakács egy személy, aki a faggatózásunkra bőszen kezdte mesélni, hogy már a felmenői is a grillbotokat forgatták és gyerekkora óta ezzel foglalkozik. Akárhányszor felbukkantunk, meleg kézfogással üdvözölt, máris megosztotta velünk, hogy mi az ami a legfrissebb és a legfinomabb, az ég világon mindent elkövetett, hogy elégedett vendégként távozzunk. Természetesen nem csak velünk, hanem mindenkivel, aki ott megfordult.

Írtam mindenfélét Diyarbakırról, sok rosszat lehet hallani róla és erről a vidékről a híradásokban, azonban egy dolgot nem lehet letagadni, a vendégszeretet itt is legendás…

“Diyarbakır gasztronómiája” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. önder szerint:

  i will really miss “Şaban Usta” ‘s kebaps …

 2. persepolis72 szerint:

  Továbbra is örömmel olvasom a K-Tr.o-ról szóló írásokat. Én kiegészíteném a csicseriborsókrém-levessel, de azt mindenütt szerettem az országban. Kedvenc!!!

  1. TéDé szerint:

   Itt irdatlan mennyiségű húst képesek elfogyasztani, nem is nagyon ismerik a húsmentes ételeket.

 3. mazsu szerint:

  Az idő véges azt jelenti, hogy új céljaitok vannak?

  1. TéDé szerint:

   Igen, újak 🙂 Majd erről is mesélek!

   1. izmirli szerint:

    Reméljük Izmir is szerepel köztük 🙂

    1. TéDé szerint:

     Szerepelni mindenképpen szerepel, majd meglátjuk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük