Hagyományok - Kultúra, Utazás - Török konyha

Bizarr kaják, avagy mit együnk buli közben és után?

Bulik azért itt is előfordulnak, azonban ha valaki nekivág az éjszakának, akkor előbb-utóbb törvényszerűen éhes lesz. Mit csinálunk ilyenkor otthon? Keresünk egy jó kis non-stop hamburgerest és bedobunk egy nagy hamburgert, hot-dogot, akármit. Nem úgy errefelé, a hagyományok jóval szélesebb választékot kínálnak…

Először döbbenten hallgattam, hogy mit esznek a törökök bulizás, éjszakázás közben, esetleg utána. A döbbenetem teljes mértékben a kajáknak szólt, na meg annak, hogy mindezt éjszaka, netán alkoholos befolyásoltság alatt állva teszik meg, gondolatban gratuláltam mindenkinek, aki mindenféle rókakoma nélkül túléli a lakomát.

Töltött kagyló, azaz midye dolması

Aztán telt-múlt az idő, egy-egy házibuliba elvetődtünk, éjszakára kimaradtunk és megéheztünk :). Először töltött kagylóval (midye dolması – rizzsel és fűszerekkel keverik össze a kagylóhúst, majd visszatöltik azt a héjába) találkoztam így az öreg éjszaka közepén, az árus ravaszan a kiskocsma ajtajában cövekelt le és kiskocsiból árulta a portékáját. Nem hiszitek el milyen forgalmat bonyolított le és valóban jól esett, pedig a kagyló nem éppen a könnyű ételek kategóriájába sorolandó. Frissen facsart citrommal meglocsolva, álltunkban a többiekkel a kocsma előtti placcon, kinek-kinek kezében egy sör, odabentről kihallatszott a zene, hát meglepően nagy élménynek tudtam be. Persze, hogy semmi bajom nem lett a kajától (bár a kagylóval pórul lehet járni, ha nem friss), ezek szerint mégis tudnak valamit?

Később egy alkalommal éjszakai sétálásból andalogtunk hazafelé, amikor Önder meglátta, hogy az egyik sarkon kokoreç-et (kokorecs) árulnak. A kokoreç báránybelsőségekből készül, amit egy vízszintes nyársra tekernek fel és a nyárson forgatva grillezik. Ha kész, a kért adagot apróra vágják, hirtelen sütik össze fűszerekkel (kömény, chillipaprika, stb.), majd félbevágott kenyérbe töltik némi paradicsom és/vagy hagyma társaságában. Hozzá apró, savanyított erős paprika dukál.  Ettem már korábban is ilyet, bizarr megjelenése ellenére ízlett is, de brutálisan nehéz kaja, jó ötlet ez éjszaka? Jó ötletnek bizonyult…

Készülő és megsült kokoreç, finomabb, mint aminek látszik

Ha nem töltött kagyló és kokoreç, akkor a levesek. Igazi “levesezők” vagy “levesezdék” léteznek itt, amelyek elsősorban azokból kínálnak sokfélét. Sokuk 24 órás nyitvatartással áll az éjszakai éhező vendégek rendelkezésére. Vannak olyan jól menő helyek, ahol éjszaka is sorállás van és valóságos közelharc folyik az üres asztalokért. A törökökről tudni kell a levesekkel kapcsolatban, hogy ha utaznak (itt népszerűek az éjszaka is közlekedő távolsági buszok), akkor a pihenőidőkben szívesen hörpintenek be egy jó forró levest, a legnépszerűbb a mercimek çorbası (merdzsimek csorbaszi), vagyis vöröslencse leves. Tehát ezek a jól menő helyek főleg buszközpontok, buszpihenők környékén lelhetők fel és éjjel-nappal fullon üzemelnek.

Ișkembe çorbası, vagyis a pacalleves

Visszatérve az éjszakai élethez, először a levesek kapcsán is szkeptikusan álltam a dologhoz, az én szótáramban az éjszaka és a leves nem szerepelt egy oldalon. Elsőre így ki sem próbáltam, csak fujjogva néztem Öndert, amint békésen levesezik útban hazafelé. De nem ám holmi kis könnyű leveskék, hanem igazi húsos, belsőséges, nehéz levesek ezek. Az egyik az ișkembe çorbası (iskembe csorbaszi), azaz pacalleves, amit jó sok fűszerrel készítenek és a végén ecettel, citromlével, fokhagymával bolondítják meg, majd rengeteg kenyérrel vagy pidével fogyasztanak el. A másik, a kelle paça (kelle pacsa), amit főleg marhalábszárból, fejhúsból, esetleg némi pacallal kiegészítve addig főznek, amíg a hús le nem válik a csontról. Ízlés szerint szintén ecettel és fűszerekkel ízesítik, van ahol rokka salátát kínálnak hozzá.

Kelle paça

Ha valahol házibulit szerveznek, akkor alapvető, hogy előtte főznek egy nagy kondér levest, és amikor már emelkedett a hangulat vagy csak jó késő van, akkor körbekínálják a vendégeket.

Zárásul még egy bulikellék, amit különös gonddal készítenek el annak, aki esetleg már igazán rászorul, de annak is, aki nem, ez pedig nem más, mint a már jól ismert török kávé.

A posztot elolvasva az jutott eszembe, hogy talán semmi különbség nincs ezek és egy baromi nagy hamburger között, amit megpakolnak mindenfélével… Mindenesetre aki erre jár és éjszakai kiruccanásra vetemedik, az bátran élvezze az éjszakai gaszto örömöket is 🙂

“Bizarr kaják, avagy mit együnk buli közben és után?” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. izmirli szerint:

  Oh, nálunk a midye dolması szinte minden héten vacsora, én annyira szeretem. A kokoreç csak nagy néha, mert én nem szeretem a kenyerek között felkínált dolgokat, túl sok kalória van bennük. Viszont a pacalra rá sem bírok nézni, már otthon sem tudtam, úgyhogy ezt csak a párom “issza”. Itt nem eszik a levest, hanem isszák 🙂 ahogy a gyógyszert is!

  1. TéDé szerint:

   …és a cigit is 🙂

  2. TéDé szerint:

   Jah, és valóban a midye dolmáról írtam, a midye tava az a másik 🙂

 2. moszkvablog szerint:

  hú ennek a levesnek a borzasztó szagát innen is érzem 😀

  1. TéDé szerint:

   Ha jól sejtem az iskembére célzol :). Na igen, a pacal eléggé megosztó tényező, nekem viszont az egyik kedvencem itt. Bár nem mindegy hogyan készítik el, annyi változata létezik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük