Társadalom - Történelem

Az isztambuli lakosok új menekülési útvonala: a hobbikertek

Hobbikertek Arnavutköyben Forrás: http://www.arnavutkoy.bel.tr/

Az embernek az az érzése, hogy egy 14 milliós metropoliszban, ahol a lakóparkok és bevásárlóközpontok száma fordítottan arányosan nő az egy főre jutó zöldfelület nagyságával, nem maradt már semmi, ami zöld, történelmi múltra tekint vissza és mellesleg valami fogyasztható is terem rajta.

Pedig az Isztambulban található belvárosi konyhakertekben, azaz bostanokban megtermelt áruk hosszú évszázadokon keresztül nagyon fontos szerepet töltöttek be a lakosság ellátásában. Ma pedig hova megy az isztambuli, ha kertészkedni szeretne? Ki a város határába, a hobbikert-parkokba.

Isztambul a világ egyik legnépesebb városa. A lakosságszám drasztikus növekedése az 1950-es 1960-as években kezdődött: míg 1950-ben csak 1 millióan lakták, mostanra 14 millióra nőtt az isztambuliak száma. Az intenzív belső migráció miatt felduzzadt populáció arra kényszerítette a városvezetést, hogy urbanizációs intézkedésein keresztül brutálisan szétroncsolja a város arculatát, és szelektálni kezdje a történelmi múlttal rendelkező épített örökséget, valamint elkezdje felszámolni a zöld felületet.

Pedig a zöld felület nemcsak a parkokat jelentette, hanem a belvárosban megtalálható olyan kis konyhakerteket is, amelyek évszázadokon keresztül az isztambuli lakosságot etették, és a rajtuk megtermelt termények egy része az isztambuli piacokon, helyben cserélt gazdát. Ezeket a kis kerteket nevezik a helyiek bostannak, művelőik a bostancik, innen ered a neve például a Kadıköy városrészhez tartozó Bostancı kerületnek is.

A rendelkezésre álló források szerint már az V. században megépült, Konstantinápolyt körülölelő fal tövében is léteztek ezek a kis kertek, hisz a fal védelmet nyújtott, és a falnál kialakított raktárakban tárolták a gabonát és egyéb megtermelt javakat. Később, az Oszmán Birodalom fennállása alatt a lakosságszám növekedésével nőtt a kertek száma is, a bostancik tevékenysége felértékelődött, számuk megsokszorozódott. Ők voltak a kertészet mesterei, és a konyhakertek terményei a városi ellátás fontos részévé váltak. A becslések szerint 1900-ban mintegy 12 ezer bostanci, 12 km²-nyi területen művelte a földjét a Boszporusz mindkét partján.

A mai napig van még belőlük, bár számuk egyre fogy, ahogy nő az igény az új parkolóházak, lakóházak és egyéb szolgáltatásokat nyújtó épületek iránt. Időnként felreppen egy-egy hír, hogy a környezetvédők, a történészek, a helyi lakosok és maguk a földet megművelők próbálnak megmenteni egy földdarabot a rombolástól, mivel érvelhetnének jobban, minthogy évezredes hagyomány megőrzéséről és átörökítéséről van szó. Szavaik nem mindig harsogják túl a buldózerek zaját és a városatyák döntő szavát.

Mi történik ma? Az igény a helyben megtermeltre, a sajátra nem szűnik, talán fontosabb, mint valaha. A városi piacon beszerezhető áru drága, és ahogy az lenni szokott, ki tudja, hogy ki, mikor és mivel kezelte. Kell hozzá egy aprócska darab föld, öntözési lehetőség és egy bevállalós család, aki vagy a természetközelség vagy a kertészkedés kedvéért, de rendszeresen beül az autójába, és nem kevés időt a forgalomban töltve, elhajt a kis konyhakertjéhez a város határába.

Hobbikertek Arnavutköyben Forrás: http://www.arnavutkoy.bel.tr/
Hobbikertek Arnavutköyben Forrás: http://www.arnavutkoy.bel.tr/
Hobbikert-park Beykoz kerületben Forrás: www.listemis.com
Hobbikert-park Beykoz kerületben Forrás: www.listemis.com

Ma már ez is üzletággá nőtte ki magát, hobbikert-parkokat alakítottak ki, és apró kertecskéket kínálnak Isztambul külső városrészeiben és a város körüli kisebb településeken. A felparcellázott földsávokat ki lehet bérelni, Arnavutköy kerületben például egy 78 m²-es földdarab, rajta egy 6 m² alapterületű fa szerszámtárolóval évente 75 ezer forintba kerül. Ha locsoltatást kérünk, mert nem tudunk kimenni, 1700 forint/alkalom, ha kigyomláltatjuk, 5000 forint/alkalom, és fizetni kell a fogyasztott víz, illetve elektromos áram után is. A kétszáz darab kiadó kertecske mellett játszótér, kávézó, biztonsági szolgálat és mosdók biztosítják a kertészkedők kényelmét. A kereslet óriási, több százas a várólista mindenhol, jelen pillanatban szinte esélytelen bármihez is hozzájutni.

Az ember valóban minden eszközt megragad, hogy zöld felülethez juthasson, ha a város területén elfogyóban van, akkor azon kívül próbálkozik. A városiasodás okozta változások elkerülhetetlenek, és a folyamat mindenkit magával ránt. A bostanok eltűnőben, a terményeik úgy szintén, de a hobbikertek elterjedésével van esély arra, hogy az isztambuliak egy kis hányada ily módon kapja meg azt, ami után szüntelenül vágyakozunk: egy szelet természetet.

Türkinfo – 2016. február 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük