Hagyományok - Kultúra

Gyereknap Törökországban április 23-án

cocuk-bayramiA mai napon a tradíció szerint a fiatalság veszi át az ország irányításának nehéz feladatát a török parlamentben, az óvodák és iskolák egész héten műsorokkal készültek, és számos helyi rendezvény várja a résztvevőket, hogy együtt ünnepeljék a török nemzeti függetlenség napját és gyereknapot.

A hagyomány szerint a gyermekek képviselőket küldenek a parlamentbe és más hivatalokba, az ifjúság kerülhet egy napra az elnöki, a miniszterelnöki, és a miniszteri székekbe. Ünnepi parlamenti ülést tartanak, ahol az őket érintő kérdéseket tárgyalják meg a képviselőkkel. Az oktatási intézményekben ünnepségeket szerveznek, a gyerekek zenés-táncos műsorokkal készülnek, és mindenhol gyermekfesztiválok várják az apróságokat.

Az idei évben is több száz vendég gyermek érkezett a világ 30 országából a hétvégi rendezvényekre, közülük néhányat Recep Tayyip Erdoğan elnök és Ahmet Davutoğlu miniszterelnök is fogadott.

„Vatanı korumak, çocukları  korumakla başlar” – szól az atatürki idézet –„A haza védelme a gyermekek védelmével kezdődik.”

1920. április 23. fontos nap a Török Köztársaság történetében. A török függetlenségi háború idején (1919-1923) ezen a napon ült össze először a Török Nagy Nemzetgyűlés és ekkor fektették le az alapjait egy független, szekuláris és modern köztársaságnak. Atatürk, a törökök atyja a gyermekeknek címezte április 23-át, hisz, mint mondotta, ők a jövő várományosai.

1920 óta ez a nap a törökök függetlenségi napja, és Atatürk szavai nyomána gyermekek napja is. 1935-ban hivatalosan összevonták a két eseményt, így lett belőle a ma ismert nemzeti függetlenség napja és gyereknap (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı).

A török gyereknap szelleme nem maradt az ország határain belül, 1950 óta nemzetközi gyereknapként ünnepeljük szerte a világban.

A Turkish Airlines légitársaság néhány évvel ezelőtt egy kedves kezdeményezéssel rukkolt elő ez alkalomból:

Türkinfo – 2016. április 23.

“Gyereknap Törökországban április 23-án” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. TéDé szerint:

    Kedves Márta! Köszönöm szépen, neked is hasonló jókat kívánok! Üdv: Dalma

    1. TéDé szerint:

      Igen, ez is nagyon kedves videó! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük