Társadalom - Történelem

A nők elleni erőszak jelképe Fethiyében

A turisták körében népszerű délnyugat-törökországi városban, Fethiyében egy nem hétköznapi parkot fedezhet fel az arra járó, ha a „kordon”-on, azaz a város tengerparti sétányán ténfereg.

A virágszirmokat megidéző, boltíves kapun belépve virágmintával kirakott gumiburkolaton sétálunk, és nem tudjuk levenni a szemünket arról a szoborcsoportról, amely az emlékpark közepén emelkedik a magasba. Addig bámuljuk, kerülgetve az óriási virágágyásokat, amíg nem érünk hozzá egész közel.

Nők sokasága – mindannyian gúzsba kötve –, akik lábánál fogva taszítják a levegőbe egy nőtársukat. A nőt elragadta egy madár, ám a gúzs végét egy hatalmas kéz markolja, és erősen tartja. A nő szabadulni próbál és a többiek segítik? Ők is a szabadságra várnak? Vagy éppen ők azok, akik a kéz nyúlványaként visszatartják a szabadulni vágyót, hogy a gúzs ismét szorosan feszüljön rajta? Lenyűgöző alkotás.

A parkot a helyi önkormányzat 2016. március 8-án avatta fel, nem véletlen, hogy éppen nőnapra esett a választás. A parkkal és a szoborcsoporttal azon nőkre próbálják felhívni a figyelmet, akiknek a hangja egyenként kevés, hogy tegyenek az őket ért erőszakos cselekedetek ellen.

A szobornál található felirat szerint a nő, aki szabadulni próbál, az ő „lányuk”, az ő „Özgecanjuk”, aki szimbólumává vált sok ezer bántalmazást átélt nőnek. Ő az, akit már elragadott a madár, ő az, aki főnixmadárként hamvaiból születik újjá, és szabad mindörökké.

A 19 éves Özgecan Aslan brutálisan gyilkosság áldozata lett 2015-ben, a lányt azóta mindenki ismeri: a nők elleni erőszak jelképe Törökországban.

Megjelent: Türkinfo, 2017. március 8.

“A nők elleni erőszak jelképe Fethiyében” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük