Utazás - Török konyha

Elazığ és környéke, Kelet-Törökország

Az elmúlt hétvégén Elazığ és környékét fedeztük fel ÉNY-ra Diyarbakırtől. A város egy hegy melletti síkságon terül el, körülötte szőlőültetvények és megművelt földek. A település a 19. szd.-ban a szultán parancsára azért létesült, hogy a hegyen található Harput település megnövekedett lakosságát oda telepítsék át.

Harput történelme ie. 2000-ig nyúlik vissza, a megtalált régészeti leletek alapján akkoriban a hurrik népesítették be. Az évezredek viharaiban a hurrikat követően a hettiták, urartuk, bizánciak, szeldzsukok és végül az ottománok fennhatósága alá tartozott a terület.

Harputi vár
A harputi várról él egy legenda, miszerint az építése során nem állt rendelkezésükre elegendő víz, ezért kénytelenek voltak tejet használni a habarcs előállításához. A mai napig is “tej-várként” emlegetik.

A település legrégibb épülete
Harput további nevezetessége a 12. században épült, téglalap alapzattal rendelkező dzsámi, melynek a minaretje az évek során igencsak megroggyant. A falakat terméskőből építették, a minaret téglából készült.
A településen és környékén sok híres személyiség síremléke található, az alábbi képen egy a szeldzsuk törökök idején épült sírkamrát láthattok:


Harput település fokozatosan elnéptelenedik, mára már csak kb. 300-an lakják. Nyári időszakban ugyan a lakosság száma 1000-re emelkedik, de a víz hiánya és a téli közlekedés megnehezíti az itteni életet. Az elmúlt évszázadban a telepesek az 5 km-re fekvő Elazığ városába költöztek.

Elazığ-tól 25 km-re délre fekszik a Harput-tó, mely a Tigris-folyó forrása.


A tó körüli magas hegyek remek síelési lehetőséget nyújtanak, amit természetesen ki nem hagyhattunk volna 🙂 Életemben először volt síléc a lábamon, de a gatyafékkel történő megállást már tökélyre fejlesztettem :DD
A fenti képen a Hazar-tó mögött sejlő víztömeg a Keban-tó, mely Törökország egyik legnagyobb mesterséges tava.


További képeket ide kattintva találtok.

“Elazığ és környéke, Kelet-Törökország” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Márta szerint:

  >Köszönöm!Érdekes!

 2. Hobbychef szerint:

  >Kedves Márta!Most már lrtem, miért kattantál rá oly gyorsan az isztanbuli témájú bejegyzésemre. Külkeresként többször is voltam Isztanbulban, s egyszer Izmirben, de több mint 30 évvel ezelőtt. Szívesen kimennék újra, nekem tetszett, de ez az ár tényleg mellbevágó.Egyébként kívánom, hogy találd meg a boldogságot férjed oldalán új otthonodban.

 3. Feyyaz szerint:

  Ennek meg azért örülök,mert Gazianteptől Artvinig már jónéhány kelet-törökországi városról olvastam útibeszámolót,de Elazığról még sosem! 🙂

  Most eszembe jutott,amikor pár hónapja először írtunk egymásnak. Akkor azt mondtad,hogy szeretnél a lakhelyeden valaki magyarral találkozni/beszélgetni.
  Hát képzeld el,hogy néhány évvel,és néhány kilométerrel “mellélőttél”! :):):)
  Ugyanis 2003-ban az Elazığspor játékosa volt két magyar nemzetiségű,szlovák válogatott labdarúgó,Lubomir Mészáros és Czinege György.
  Más magyart még visszamenőleg sem tudok DK-Anatóliában…:)

  1. TéDé szerint:

   És akkor meg is érkeztünk a focihoz 😀
   Na igen, most így jártam, de nem lesz mindig így… 🙂

 4. Feyyaz szerint:

  A fociról írni??? Éééén??? Rágalom!!!

  Bizony nem lesz mindig így! Mert a nyáron tutira elküldöm Hozzád a győri netes barátomat! :):)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük