Hagyományok - Kultúra

Kezdődik a Ramadán

Biztosan mindenki hallott már az iszlám világ fontos vallási eseményéről a Ramadánról. Az idei évben a Ramadán hónap augusztus 1-én, azaz holnap kezdődik. Egyelőre itt egy kis elméleti háttér az eseményről (a Wikipédiát hívtam segítségül), a későbbiekben pedig megosztom Veletek mindazt, amit tapasztaltam.

A Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkozta Mohamednek akaratát. A hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így a Ramadán hónap ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, sabán hónap végén nagyhitű, megbízható emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a böjti hónap végén is. Egy-egy felhős éjszaka vagy éles szemű muzulmán így akár napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt.

A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a zenehallgatástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak. Mivel a böjt a nap járásától függ, északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak.

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hivők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák, és a ramadáni estéken az esti imát követően taravih imát végeznek, mely nyolc, húsz vagy harminckettő rakából, azaz imaszakaszból áll. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A Ramadán végén hatalmas közösségi lakomát rendeznek, és a szeretetük jeléül adakoznak a szegényeknek is. A ramadáni adakozás kötelező minden muszlim számára, aki legalább egy napi élelemmel bír.

A Ramadán mindenki számára kötelező, aki nem beteg vagy utazó, az iszlám öt alappillérének egyike a vallás, az ima, a zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna mellett. A beteg és az utazó köteles később az elmulasztott napokat bepótolni.

Ahogy hallottam, óriási különbség van a régiók között, hogy hol mennyire szigorúan tartják be a böjtöt. A kisebb településeken, Anatóliában az emberek nagyobb hányada követi az előírásokat, ott még az is előfordulhat, hogy az egész településen zárva tartanak az éttermek napközben. A tényleges tapasztalatokat egy következő bejegyzésben osztom meg Veletek…

“Kezdődik a Ramadán” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Feyyaz szerint:

  Köszönettel várjuk a valós tapasztalatokat!

 2. Névtelen szerint:

  nagyon közel áll hozzám ez a vallás… idén elhatároztam, hogy bár nem vagyok iszlám, de végig böjtölöm a ramadánt

  1. TéDé szerint:

   Ha lesz kedved megosztani a tapasztalataidat itt, szívesen vesszük!

 3. Márta szerint:

  Az adakozást nálunk is megfontolhatnák az igazán jómódúak, mert bizony sokan vannak az egy napi élelemnél sokkal többel bírók, de még többen azok, akik napról, napra élnek.
  Egyszer írhatnál a szociális ellátó rendszerről. Anno azt tapasztaltam Isztanbulban, hogy mindenki igyekszik hasznossá tenni magát. Nálunk igencsak rászoktak a népek a sült galamb várására.
  Bocs, hogy eltértem a témától, érdeklődve várom minden bejegyzésedet!

  1. TéDé szerint:

   Jó téma, gyűjtök majd infót róla és írok egy bejegyzést a későbbiekben.
   Talán ha a hagyományainkat újra felélesztenénk és nem merülnének feledésbe, akkor az értékrendszer átalakulásán keresztül az adakozás fogalma is más lenne… Sajnos nem efelé tendálunk…

  2. Petra szerint:

   Az itteni szociális ellátó rendszerröl sokat lehet meselni, mert egeszen elterö a Magyarorszagitol… Itt peldaul nem jar alanyi alapon az egeszsegbiztositas. Vannak egyeb furcsasagok is, pl. az anyuka vagy apuka nyugdija automatikusan atszall a lanygyerekre halal eseten. Persze csak ha az illetö nem hazas.

 4. Szilvia Szabóné Márkus szerint:

  Egy ismerősöm hatására elhatároztam hogy én is végig böjtölöm a ramadánt, bebizonyítva hogy így tisztelem a vallását!

  1. TéDé szerint:

   Akkor bizonyára nagyon izgalmas hónapnak nézel elébe, főleg, ha először teszed ezt meg. Szívesen vesszük a Te tapasztalataidat is, ha van kedved, oszd meg velünk mindenképpen!

 5. Szilvia Szabóné Márkus szerint:

  Igen,igy lesz. Amig nem olvastam utána azt hittem hogy a ramadán szenvedés a muszlim ember számára, de elmagyarázták hogy ez egy lelki megtisztulás nekik, boldogan várják és csinálják végig. Én is kiváncsi vagyok magamra, hogy mire vagyok képes az akaratommal és a kitartásommal.

  1. TéDé szerint:

   🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük