Hagyományok - Kultúra, Párkapcsolat - Mindennapok

Nazar boncuğu, avagy török amulett

Sok ismerősömnek ajándékoztam már ilyen amulettet és bárki fordul meg Törökországban, mindenhol találkozhat vele.

A turistaövezetekben egyenesen dúskálni lehet a nazar amulettek különböző válfajai között: kulcstartó, nyaklánc, karkötő, fülbevaló, falidísz, hűtőmágnes, bögre – csak a képzelet szab határt a nazarral ellátott ajándéktárgyaknak. Bármilyen épületbe lépünk be, legyen az hivatal, étterem vagy egy magánlakás, az biztos, hogy nazar falidísz fogad az ajtó felett. A kocsik és buszok túlnyomó többségében ilyen-olyan formában lóg egy amulett a visszapillantó tükrön, valamint elterjedt szokás, hogy az újszülöttek pólyájára egy pici nazar amulettet tűznek fel.

De mégis milyen hiedelem kötődik ehhez a szem alakú tárgyhoz?  A török néphagyományok szerint a nazar amulett megvéd a szemmel verés és a rontás ellen. Úgy hiszik, hogy vannak olyan emberek, akik pusztán a tekintetükkel rontást, betegséget vagy akár halált is képesek okozni, ezért mindezt a nazar erejével próbálják kivédeni.

Az amulett alapszíne kék, általában szem vagy csepp alakú. Három, esetleg négy körből áll, a legbelső fekete, mely egy sárga vagy világoskék körben ül, ez egy nagyobb fehér körben található, a külső kör pedig mindig sötétkék színű. Leginkább üvegből vagy műanyagból készítik.

Biztos vagyok benne, hogy aki itt jár, az beszerez egy párat, ha más nem, akkor emlékbe.

“Nazar boncuğu, avagy török amulett” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Gilead szerint:

  A keresztes hadjáratok idején jártak először kék szemű emberek ezen a földön, az itt élők tartottak tőlük, attól féltek, rontást hoznak rájuk. Védekezésképpen elkezdtek készíteni a Nazar Boncukot, ami ezeket a kék szemeket utánozza. Ez csak az egyik történet, amit hallottam, járjatok utána a Meduza történetnek, az is egy variáció. Minden kolléganőm mást mesél ezzel kapcsolatban. Tény, hogy ajándékba kell kapni, akkor hatásos. Igen az én lakásomban is van egy, nem is olyan kicsi, egy jó barátnőmtől kaptam, hogy védve legyen az otthonom 🙂

  1. TéDé szerint:

   Köszi az infókat, így már teljes a kép! Bár említés szintjén olvastam a kék szeműekkel szembeni félelemről, nem tudtam, hogy mi az oka. A Meduza történetet viszont említés szintjén sem láttam, kíváncsivá tettél 🙂

 2. Petra szerint:

  A ferjemmel az utcan setalva neha megallitanak minket idösebb emberek a “nazar değmesin” mondattal. Ezt azt jelenti, hogy jol nezünk ki együtt, es remelik, hogy semmi (ertsd: masok irigysege) nem rontja el a kapcsolatunkat.
  Ezt akkor is mondjak, ha veszel egy uj autot vagy nagyon jo börben vagy stb.

  1. TéDé szerint:

   Igen, ok tenyleg nagyon hisznek a rontasban. Anyosomeknak gyonyoru kertje van, igy barki is erkezik hozzajuk, azonnal dicserik, hogy milyen szep. Hogy ne hozzon balszerencset ez a sok dicsero szo, a kertbe is becsempesztek valamit, ami ved: ures tojashejat!

 3. Edina Tekten szerint:

  és akkor az esküvő körüli hercehurcákról még nem is beszéltünk, a ruhába szórt rizsszemekről, betűzött imákról, fejre öntött hideg vízről, popsivakarásról, lehetetlen felsorolni is azt a rengeteg dolgot, amelynek nazar ellen óvó szerepet tulajdonítanak. 🙂

  1. TéDé szerint:

   Húha, a mennyiség alapján úgy tűnik ebből is össze lehetne rakni egy bejegyzést 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük