Hagyományok - Kultúra

Május 19. a sport és ifjúság ünnepe Törökországban

Május 19. különleges jelentéssel bír a törökök számára. Egyrészt hőn szeretett atyjukra, a törökök atyjára, azaz Atatürkre emlékeznek, aki 1919-ben ezen a napon érkezett Samsun városába, hogy megkezdje a küzdelmet Törökország felszabadításáért. Másrészt Atatürk kezdeményezésére május 19. az ifjúság és sport nemzeti ünnepe 1938 óta, amelyet minden évben fesztiválokkal, sportrendezvényekkel és színes programokkal ünnepelnek.

A törökül 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı-nak elkeresztelt napon az ország vezetői tiszteletüket teszik Atatürk sírjánál Ankarában, az Anıtkabirban, majd országszerte megkezdődik az ünneplés. Mindenfelé kint lógnak a török zászlók a kicsitől a számunkra elképzelhetetlen gigantikusig, a gyerekek műsorokkal készülnek az iskolákban, felvonulásokat szerveznek a stadionokban és koncertek várják az érdeklődőket. Idén Fethiye igencsak kitesz magáért, hisz a rendezvények sztárja Hadise lesz, egy nagyon népszerű popénekesnő, aki 2009-ben képviselte az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Youtube-on ez a dala az egyik legnézettebb, hallgassatok bele: Aşk Kaç Beden Giyer.

Itt egy látványos videó egy stadionos ünneplésről (az elején van egy kis reklám):

19 MAYIS GENCLIK VE SPOR BAYRAMI BAYRAK KAREOGRAFILERI 2

Amint látjátok mindenhol zászlók, nemzeti szimbólumok, színek, Atatürk neve, képe és a török nemzeti himnusz is felcsendül a zászló “lengetése” közben, majd szenvedélyes hangvételű beszéd veszi kezdetét. A recept mindenhol ez, hihetetlen tisztelet övezi az ország felszabadítóját, a Török Köztársaság megteremtőjét és első elnökét.

Update, pár kép, ami Isztambulban készült május 19-én:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

“Május 19. a sport és ifjúság ünnepe Törökországban” bejegyzéshez 0 hozzászólás

  1. Feyyaz szerint:

    En Büyük Mustafa Kemal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük