Hagyományok - Kultúra, Utazás - Török konyha

Az Áldozati ünnep és a baklava I.

Az Áldozati ünnep, törökül Kurban bayramı, a Ramadán mellett az iszlám vallás másik jelentős ünnepe és ma este veszi kezdetét. Az általában négy napos ünnepet annak az emlékére tartják, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. A közös ünneplés sok látogatással jár és a vendégeket édességgel illik kínálni. A leghagyományosabb édesség ezekben a napokban a baklava, amivel idén közelebbről is megismerkedhettem.

Ami az ünnepet magát illeti, első napján a muszlimok a legjobb ruhájukat öltik fel és kora reggel imádkozni mennek a dzsámiba. Ezt követően aki megteheti, áldozatot mutat be Allahnak, vagyis a vallási előírásoknak megfelelően leölnek egy birkát, kecskét vagy tehenet. Az állatnak minimum egy évesnek és teljesen egészségesnek kell lennie, a leölés pedig ima kíséretében, szertartásszerűen történik. Az állatnak a szertartást megelőzően vizet biztosítanak, amelybe bizonyos régiókban (pl. Fethiye környékén) egy çörek otu (más néven nigella vagy feketekömény) nevezetű fűszert szórnak, emellett az állat nem láthatja, ahogy más állatot ölnek le. A leölést követően az állat testét Mekka felé fordítják és feldarabolják. Húsát 3 részre osztják, egy rész marad a családnak, egy rész a rokonoknak, barátoknak és szomszédoknak, a harmadik részt pedig a szegényeknek adják. Manapság már az is lehetséges, hogy a szegények számára juttatott hús helyett pénzzel támogassanak ezzel foglalkozó szervezeteket.

A friss húsból reggel a kavurma nevezetű tradicionális ételt készítik el, amely egy kicsit hasonlít a pörkölthöz, bár általában nem tartalmaz sem pirospaprikát, sem paprikát-paradicsomot. A közös étkezés után a család együtt tölti a napot és délutántól kezdve megkezdődik a látogatás. A Ramadán ünnephez hasonlóan mindig a fiatalabbak látogatják az idősebbeket és sokat sehol sem időznek. A vendéglátók édességgel, teával, illetve török kávéval kínálják a látogatókat, közben gyorsan megvitatják az elmúlt időszak eseményeit. A Ramadán ünnep és az Áldozati ünnep az az időszak, amikor a családok együtt vannak és tiszteletüket teszik a távolabbi rokonoknál. A gyerekek izgatottan várják ezt az időszakot is, mert édességet és zsebpénzt gyűjthetnek, van ahol jobban él még ez a szokás, van ahol szinte már teljesen eltűnt. (Wikipédiát is felhasználva.)

Az idei ünneplést mi egy kicsit előbb megejtettük, anyósoméknál jött össze a család egy része, amit mindig nehéz összeegyeztetni a nagy távolságok és a munka miatt. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, készültek az ünnepi édességek és igazi házi baklavát sütöttünk. Erről majd a következő részben mesélek bővebben… 🙂

Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánunk, Bayraminiz Kutlu Olsun!!

A cikk folytatása ITT!

“Az Áldozati ünnep és a baklava I.” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. akos szerint:

  fantasztikus volt az unnep elso napja! szerencsere elkestunk, -mint mindig mindenhonnan-igy az allatok levagasat megusztam…de rogton azutan mar keszult is a finom sac kavurma. nem aproztak el, kiraktak kozepre a bazi nagy fem tarcsat amiben keszult es korbeultuk, majd mindenki ahogy birta, szedte maganak kezzel-labbal. az egesz napra jellmzo volt a jokedv, jottek mentek az emberek, ismerosok, volt aki ismet beallitott egy nagy zsaknyi kecske alkatresszel. megittunk vagy 80 liternyi teat hozza, 680 darab csipospaprikat.
  az nem volt baj, hogy kozben a macskakat, kutyakat simogattak, majd ettek tovabb…nem egy finnyas nepseg. mar ekkor is tele voltam de a delutani baklava valasztek olyan vonzo volt, hogy meg kellett ennem egy fel tepsivel.
  na itt mar mozdulni nem birtam. keso delutan mi elbucsuztunk, de ha jol lattam az oregeknel elokerult a rakis uveg…
  mindenkeppen egy felejthetetlen elmeny volt. jovore sem hagyom ki!

  1. TéDé szerint:

   Első bayram? 🙂 Teljesen úgy történik minden, ahogy leírtad, mondhatni tipikus 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük