Hagyományok - Kultúra, Uncategorized

Október 29., a Köztársaság Napja Törökországban

Esti fények

A Török Köztársaság életében október 29. az egyik legfontosabb piros betűs ünnep, a Köztársaság Napja. Országszerte központi ünnepségeket szerveznek, megemlékezéseket tartanak. Mindenhová kikerül a török zászló, nem csak a hivatali épületekre, hanem a legtöbb lakás erkélyén vagy ablakában is kint lóg. A mi emeletes házunk és a szomszédos panel között például egy óriási példány van kifeszítve már az Áldozati ünnep kezdete óta, ma reggelre pedig a kisebbek is kikerültek a lakások ablakába.

Csak pár szóban az ünneplés okáról, bővebben ajánlom ezt a felhasznált Wikipédiás cikket.

A törökök szempontjából vesztes I. világháborút lezáró sèvres-i békeszerződés (1920) ellen a törökök katonai ellenállást szerveztek. A török függetlenségi háború (1919-1923) során Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Kazım Karabekir és más tábornokok által vezetett török haderők kiszorították az angol, olasz, görög és francia csapatokat, valamint megalakult a Török Nemzeti Országgyűlés, melyet azonban a szultán és kormánya nem volt hajlandó elismerni. 1922. november 1-én az ankarai országgyűlés eltörölte a szultanátust, majd a sèvres-i döntéseket felülbíráló lausanne-i békeszerződés megkötése után, 1923. október 29-én kikiáltották a köztársaságot. Az ország vezetője, Mustafa Kemal Atatürk, modern, világi és nyugat-orientált államot hozott létre drasztikus reformok segítségével.

Idén az Áldozati ünnep és a Köztársaság Napja közvetlenül egymást követi, így azok, akiknek nem kellett ünnepek alatt dolgozniuk, egészen hosszan pihenhettek. Valószínűleg ma újra elárasztják az autók a várost, és rengetegen ma fognak visszatérni a vakációból vagy családlátogatásból. Eddig meglepően “üresen” kongott Isztambul, holnaptól pedig indulnak újra a hétköznapok.

“Október 29., a Köztársaság Napja Törökországban” bejegyzéshez 0 hozzászólás

 1. Váradi Ildikó szerint:

  Kedves TÉDÉ!
  Gondoltam, hogy valamiféle ünnepség van az országban, ezért utánnanéztem, milyen ünnep is van valójában.
  Felfedeztem Istanbul város különböző helyein élő webkamerákat, amelyek a sétáló utcában, tereken, mecseteknél
  van kirakva. Ott fedeztem, fel a rengetek török nemzeti zászlót és az épületeken kitett Atatürk képet, így gondoltam, mível ő volt az ország vezetője ezért vele kapcsolatos az ünnep is.
  Nálunk idehaza nagy pelyhekben esik a hó, ez is szép, de elnéztem a webkamerát és a sétáló utcában még rövid nadrág és rövid ujjú pólóban mászkálnak többen. Tegnap is nagyon sok ember volt az utcákon főleg a Taksim
  caddesin, ahol ünnepség volt. Jó volt ezt látni a technika segítségével.
  Köszi szépen a blokkot, hogy megosztottad velünk, minden érdekel ami veled és az országban történik.
  Írj sokat nekünk.
  Szép napot, jó ünneplést nektek, idehaza már elég szép hótakaró van!!!!!
  Puszi itthonról Ildikó

  1. TéDé szerint:

   Köszi Ildikó!! Melyik webkamerákat követed, megosztod az elérhetőségüket velünk is?

 2. Váradi Ildikó szerint:

  Szia TÉDÉ!
  Örülök, hogy olyat tudok írni, ami neked, (nektek) örömet okoz.
  Saját magam fantáziájára hagyatkoztam, mível sok nagyvárosnak van webkamerája, és úgy gondoltam Istanbulnak miért ne lenne.
  A Googléba beütöd, hogy “Istanbul webkamera”, ezután rámész szintén istanbuli webkamerák, és kiad neked egy
  fényképes listát, amelyen többek között megtalálható az
  – istiklal caddesi,
  – Galata Tower,
  – Taksim,
  – Kadiköy, és még a többi.
  Rákattintassz és figyelheted a forgatagot, és nekem személyszerint közelebb jutok kedvenc országomhoz, városomhoz.
  Jó morzsálódást, imádom!
  Szép napot! Ildikó

  1. TéDé szerint:

   Köszi az infókat! Neked is szép napot! 🙂

 3. Reiner Éva Ella szerint:

  Hű ez a webkamera tényleg jó! Igaz még nem tudtam tökéletesen megnyitni, de már azért legalább megtaláltam egyet. 🙂
  A.

 4. akos szerint:

  Antalya uyuma, vatanina sahip çik!!!!! Ez volt az eddigi legjobb es legnagyobb felvonulas amin reszt vettem! Fantasztikus elmeny volt es csak irigykedni tudok a torokokre, hogy igy ereznek es es igy osszetartanak! Egesz nap mulatoztunk es mar este volt amikor felkerekedett az egesz tarsasagunk es elindultunk a miting-re. Az autok dudaltak az utakon, mindegyikbol kiabaltak es zaszlokat lengettek, a motorokon harmasaval ultek es a rengeteg embertol nem lehetett kozlekedni. A mi kocsinkbol is vagy 4 zaszlo nyult ki. Az uzletek hangszorokat helyeztek az utcara ahonnan hangos zene szolt. Hogy honnan, azt nem tudom, de egyszer csak megjelent egy hatalmas hompolygo tomeg, vonultak az emberek rengeteg zaszloval, sippal-dobbal, transzparensekkel….Koztuk neha teherautok, meg hangosabb zenevel es korulotte tancolo emberekkel…Mindenki enekelt, jelszavakat skandaltak.
  A regi majus elsejei felvonulasok hangulata volt csak sokkal eroteljesebben, hangosabban. Egy elmeny volt nezni, ahogy oszinte szeretettel eltetik a hazajukat, a vezetojuket. Oszinten irigykedtem. Neha elhangzott egy-egy amerika ellenes rigmus is. A piros zaszloktol nem lehetett semmi mast latni, minden voroslott, az autokon, a babakocsikon, a gyerekek kezeben, mindenhol torok zaszlo volt.Tobb szazezres tomeg vonult vegig a tengerparti 2×3 savos fouton a kellemes esti melegben.Sokszor libaboros voltam amikor egyszerre kezdtek el kiabalni, eltetni az orszagukat. Felelmetes erot sugarzott, visszhangzott az utca.Aztan megerkezett a tomeg a Koztarsasag terre, ahol egy tut nem lehetett leejteni annyian voltak, meg a mellekutcak is tele, a part, a kornyezo hazak erkelyei, mindenhol emberek.
  Itt mozdulatlan vigyazallasban vegighallgatta,enekelte a tomeg a himnuszt, majd egy velotrazo udvrivalgas utan a varos vezetoi mondtak par szot. Ezutan torok hiressegek adtak koncertet, amit mi mar nem vartunk meg mert a tarsasagunk inni akart egy ket sort a parti teraszokon.
  Hat,…ez volt a cumhuriyet bayrami Antalyaban iden.

  1. TéDé szerint:

   Köszi, hogy megosztottad velünk, a jövőben is várjuk, ha lesz hasonló élményed!

  2. Attila Kiss (@bpattila11) szerint:

   Szia Akos! Te Antalyaban laksz vagy csak tursitakent voltal ott az unnepsegem? Nekem sajnos oktober 27-en vissza kellett jonnom az 1 hetes udulesbol, de a Kurbam Bayrami-t azert ott toltottem. Alig varom, hogy eljojjon a nap, amikor vegre antalyai lakos leszek es ott lakhatok orokke vagy Konyaaltin a Migros korul vagy pedig Laran
   a Düden selalesi vagy a Terra City korul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük