Aktuális

Őrület Isztambulban: Újabb heves összecsapások

A június 15-i akció során készült kép (Forrás: Hürriyet)

Bevallom azt gondoltam, hogy fogok tudni másról is beszámolni, vagy legalább valamiféle eredményekről, ha már ez a téma. Közel 20 napja kezdődött a tüntetéssorozat összecsapásokkal terhes szakasza, és az elmúlt éjszaka újra könnygáztól volt füstös Isztambul…

A június 15-i akció során készült kép (Forrás: Hürriyet)
A június 15-i akció során készült kép
(Forrás: Hürriyet)

Összefoglalva az elmúlt pár napot, a június 13-án Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök és a Taksim téri tüntetők képviselői között megtartott első igazi egyeztetést követően Erdoğan ígéretet tett arra, hogy a Gezi Park átalakításával meg fogják várni a folyamatban lévő bírósági procedúra döntését, addig nem folytatják a bontási munkálatokat. Ha a bírósági döntés alapján mégis zöld utat kapna az eredeti projekt, vagyis a park helyére tervezett egykori katonai laktanya (benne bevásárlóközponttal vagy anélkül) újjáépítése, akkor népszavazásra bocsátják a kérdést és az isztambuli lakosok fogják eldönteni, hogy maradjon a park vagy legyen a helyén a laktanya korhű másolata.

A tegnapi, szombati napon a kormánypárt folytatta a már korábban megkezdett körútját és Ankarában tartottak nagygyűlést. A miniszterelnök hívei ezrei előtt tartott beszédében üzenetet küldött a Taksim téri tüntetőknek és egy napot adott nekik arra, hogy elhagyják a lassan 20 napja “elfoglalt” Gezi Parkot és környékét. Hogy szavainak nyomatékot adjon, kijelentette, hogy ellenkező esetben a rendőrség is tudni fogja, hogy milyen eszközökhöz nyúljon.

Erdoğan bejelentését követően a tüntetők képviselete, a Taksim Szolidaritási Platform, egyértelművé tette, hogy nem hajlandóak elhagyni a teret és a parkot, hanem folytatják a demonstrációt. Ma, vasárnap 4 órára meghirdették az újabb gyülekezőt a téren, a Twitteren az “egy millióan holnap a Taksimra” témában azonnal megindult a tweet áradat.

Alig egy óra telt el Erdoğan ultimátuma utána, amikor este 9 óra magasságában a rohamrendőrség vízágyúkkal és könnygázzal szállta meg a teret, amely tele volt családokkal és gyerekekkel. A hírek szerint sokan megsérültek, a mentőautók már kivezényelve, készenlétben várakoztak. A rendőrség munkagépekkel indult a park felé és megkezdték a takarítást, elbontották a barikádokat, a színpadot és a parkban felvert sátortáborokat. A tüntetők kiszorultak a térről és a környező utcákon folytatódott a heves harc, a rendőrség megállás nélkül használta a tömegoszlató eszközeit. Az oszlatás olyannyira elfajult, hogy egy a tüntetőknek menedéket nyújtó hotelbe is dobtak be könnygázgránátot és a vízágyúk nem kímélték egy kórház hallját se, hogy az oda menekülőket próbálják elérni – ez utóbbiról videó is készült. A közösségi médiában egyre több fénykép kezd keringeni arról, hogy talán kevertek valamilyen anyagot a vízágyúk vizébe, mert akik érintkeztek vele, heves bőrpirosságról számoltak be.

Forrás: Hürriyet
Forrás: Hürriyet

A tér lerohanását követően Isztambul több pontján újra felbolydultak a lakosok és a Taksim irányába kezdtek vonulni. Egy csoportot könnygáz bevetésével akadályoztak meg, hogy az ázsiai oldalról átkeljenek a Boszporusz-hídon a Taksim tér irányába, míg egy másikat az európai oldalon, Mediciyeköy városrészben vertek vissza hasonló módon. Ankarában és Izmirben is fellángoltak az indulatok, emberek ezrei mentek ismét utcára és találkoztak a szimbolikus gyülekezőhelyeken. A rendőrségi akció megkezdése után nem sokkal az Európai Uniós ügyekkel foglalkozó miniszter mindenkit, aki a Taksim térre megy, terroristának nevezett.

Ma folytatódik a kormánypárt turnéja, ezúttal az állomás Isztambul, mintegy pár km-re a Taksim tértől. Már most emberek ezrei a Taksim környékén, ebben a pillanatban pedig vízzel oszlatják Ankarában a demonstráló tömeget….

Előzmények ITT.

“Őrület Isztambulban: Újabb heves összecsapások” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Petra szerint:

  Az elsö bekezdesben: nem Gazi, hanem Gezi Parkı. 🙂

  1. TéDé szerint:

   Köszi, elgépeltem.

   1. Petra szerint:

    Gondoltam. Vigyazzatok magatokra, nagyon!

    1. TéDé szerint:

     Igyekszünk, de ti is ám!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük