Hagyományok - Kultúra, Utazás - Török konyha

Oroszlántejet kortyolgatva – a törökök kedvelt ánizspálinkájáról, a rakıról

raki-aslan-sutu
Rakı, sáradinnye és fehér sajt – egy klasszikus kombináció
(Forrás: www.zamanzi.com)

Két kisebb méretű pohár, benne koccanó jégkockák, ánizsos illat, tejfehér szín, víz, kis kortyok, apró falatkák, felpezsdülő beszélgetés, bizsergés – rakıt iszunk. Nagy tisztelettel nyúlunk a pohár után, becsülünk minden egyes kortyot, és elismeréssel adózunk a teremtőnek, amiért gyümölcsöt adott és ánizst, amiből aztán elkészülhet ez a nemes itóka – valahogy így gondolkodhat róla minden egyes török, aki él a rakı nyújtotta örömökkel.

“Rakı!!! Igazi Isten csapása, sóssal ihatod, édessel ihatod, bánatodban ihatod, könnyek közt ihatod, sárgadinnyével ihatod, fehér sajttal ihatod, e kettővel együtt ihatod, étellel ihatod, vízzel ihatod, víz nélkül ihatod, szódával ihatod, céklalével ihatod… Idiótákkal viszont nem ihatod…” – olvasható a találó idézet az internet számos, témába vágó oldalán.

A törökök nemzeti italának fogyasztása nem “csak úgy” történik. Annak ceremóniája van, sok-sok íratlan szabállyal, amik betartása nélkül jobb ki sem bontani az üveget, ha hozzájuk hasonlóan akarjuk élvezni.

A  40-45% alkoholtartalmú italt leginkább szőlő lepárlásával készítik, de kapható fügéből vagy szilvából főzött változat is. A második főzés előtt teszik hozzá az ánizsmagot, ettől kapja a különlegesen „mentolos” ízét, és ettől lesz több mint egy jó gyümölcspálinka. A lepárlások számával nő a rakı minősége.

Első lépésként vékony rakıs poharak kerülnek elő, mindenki elé kettő. Az egyikbe rakıt töltenek, amit igény szerinti hideg vízzel hígíthatnak, és az egyébként áttetsző ital tejfehérré változik. Erről és a benne rejlő erőről kapta a nevét, oroszlántej. A másik pohárba csak tiszta vizet öntenek, és ízlés szerint jégkockákat hajítanak mindkettőbe. Fontos a sorrend, először a rakı, utána a víz, majd a jég, ellenkező esetben úgy tartják, hogy elillannak az aromák. Máris készen áll minden, hogy megkóstoljuk. Vagy mégsem?

Az ominózus koccintás (Forrás: kahvevekeyif.blogspot.com)
Az ominózus koccintás
(Forrás: kahvevekeyif.blogspot.com)

A törökök ritkán töltenek maguknak egy rakıt és isszák meg csak úgy, arra alkalmat és időt kell teremteni. Fontos a társaság, minimum egy kis gyümölcs, hozzá illő hideg előételek (mezék), sajtok, zene. Azért minimum, mert még jobb, ha egy komplett vacsorát kísér a poharunk, legyen szó halról vagy éppen kebapról, mindkettőhöz nagyon illik az ital aromája. A lényeg, hogy komótosan eszegetve élvezzük az előételek, a főétel, a gyümölcsök és az ital ízének összefonódását. Azt mondják, hogy lelkiekben is készen kell állni a rakıra, a terheket pakoljuk le, még mielőtt asztalhoz ülünk.

Társaság nélkül hajítófát sem ér az egész, de az sem mindegy, hogy milyen a társaság. Ahogy a fenti idézet is félig viccesen, félig komolyan kihangsúlyozza, az “idióták” rontják az élvezet minőségét.

A“rakı asztalt” az alkalomtól függő számú férfi és nő üli körbe. Itt Törökországban ezt is ki kell hangsúlyozni, a rakı egyáltalán nem csak a férfiak itala. Születésnap, ünnepelés, jókedv? Akkor általában többen vannak, és lehetőség szerint olyan helyen, ahol ehhez illő zene szól. Egy-egy rakı esten a hangulat kortyról kortyra fokozódik, a halk beszélgetés nótázásba, netán asztalon táncolásba fordul. S legyen bár őrület a helyiségben, íratlan szabály, hogy mindenki a saját lábán hagyja el a termet.

A zene szintén nagyon fontos egy-egy ilyen estén, de nem mindegy, hogy milyen. Nagy nevek klasszikus számai csendülnek fel, amelyeket lehet énekelni, és amelyek felerősítik az asztalnál uralkodó hangulatot, jókedvet, bánatot, merengést.

Rakı asztal a gyógyír a megtört szívű szerelmes számára is, csendesebb helyen, halk zenével, néhány közeli baráttal. A hangulat szolidan emelkedik, és az ital hatására megoldódott nyelv próbálja feloldozni a bánatot, miközben a társaság mindent megtesz, hogy lelket öntsön a búslakodóba.

Nem szokás akármiről beszélgetni a rakı asztalnál. Először mindig a semleges témák jönnek elő, munkahely, napi dolgok, majd ahogy telik az idő és nő a lenyelt kortyok száma, a társalgás úgy lesz szenvedélyesebb, kerülnek elő magánélettel kapcsolatos pikánsságok vagy a politika. Világot megváltani, mily meglepő, itt is csak bizonyos mennyiségű rakı elfogyasztása után szokás.

Egy meyhane belülről (Forrás:   www.karafakiden.com)
Egy meyhane belülről
(Forrás: www.karafakiden.com)

Nincsen rakı ivás anélkül, hogy számtalan tószt elmondásra ne kerülne, mely után csilingelnek a poharak. Szigorúan a pohár alját koccintják össze, ez szimbolizálja az egymás iránti tiszteletüket. Ha a koccintó még mélyebb nagyrabecsülését szeretné kifejezni, akkor egy pár centivel lentebb tartja a poharát a koccintás pillanatában. Ezzel azt mutatja, hogy saját maga “felett” érzi a másikat.

Sok-sok rakı iváshoz kapcsolódó mondás, aranyköpés létezik. Az egyik kedvencem, amikor a halvacsora után kijelentik, hogy felfelé néz a hal a gyomorban, lesi, hogy milyen gazdája van, önt-e utána egy kis rakıt is, tudniillik, a kettő “elválaszthatatlan” egymástól.

Ha tradicionális keretek között szeretnénk rakı asztalhoz ülni, akkor a legjobb választás a meyhane. A meyhanék olyan éttermek, ahol az alkoholt hozzá illő, hagyományos előételek és főételek mellett szolgálják fel, a háttérben pedig szól a zene. Isztambul leghangulatosabb meyhanéi a Beyoğlu negyedben találhatóak, erről egyszer majd külön írok.

Íme egy a rakızáshoz megfelelő zenei válogatás olyan itteni nagy nevekkel, mint Müzeyyen Senar, Zeki Müren és a többiek:

Egészségünkre!

“Oroszlántejet kortyolgatva – a törökök kedvelt ánizspálinkájáról, a rakıról” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. imola szerint:

  Kedvcsináló egy írás, meg kell hagyni!… 🙂

  1. izmiri szerint:

   Es akkor nem szoltal a ” Melyik rakı marka legfinomabb ?” kerdesröl. (nalunk csakis a yeni jöhet szoba) es a mostanaban aktualis a rakı vagy az ayran a nemzeti ital kerdeskörröl – de azt akar hagyjuk is.
   Egy vicces jelenetet elmeselek: szomszed asztal a haletteremben, İzmirben, a pincerhez “akkor most rakıt vagy ayrant igyunk?” majd hangos kacagas.
   sokoldalu a tema:)

   izmiri voltam

   1. TéDé szerint:

    🙂
    Igazad van, de most nem akartam a márkákba is belemenni, melyik miért különleges és miben más, egyszer majd egy külön posztban. A politikai vetülete szintén megérne egy misét… 🙁

  2. TéDé szerint:

   Köszönöm! 🙂

 2. gilead szerint:

  azt tartják, ha egy asztaltársaság megbont egy üveg rakit, azt meg kell inni, illetlen bontott üvegben ott hagyni az italt.

  Vendégeim mindig nevetnek, ha elmondom nekik a raki hatását:
  _Ha rakit iszik a férj, nem alszik a feleség, ha rakit iszik a feleség, ne alszik a férj, ha mindkette rakit isznak, nem alszanak a szomszédok.

  1. TéDé szerint:

   Ezt még nem hallottam 😀

 3. Viktor Hauk szerint:

  Köszi a leírást, nagyon érdekes volt olvasni! A zenei válogatás meg egyenesen csúcs, most az irodában is azt hallgatom (de raki nélkül 🙁

  1. TéDé szerint:

   Otthon előkaphatod a rakit is 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük